(0)

Kassandra

E-Book


Jag fick en chock nÀr jag insÄg att kvinnor under de senaste 2000 Ären inte utövat nÄgot politiskt inflytande. VÄr kultur hÀmtar sina rötter ur den antika, och liksom den Àr den byggd pÄ ett hierarkiskt system som utesluter kvinnan frÄn makt och inflytande. Kulturen skapade en jakt efter materiella vÀrden och skapade ett samhÀlle som blev alltmer tomt och meningslöst. Jag tror att vÄr drift till sjÀlvförstörelse hÀmtar sina rötter ur detta.

I Kassandra, som Àr den sjÀtte titeln i Lind & Co:s klassikerserie Palmserien, utgÄr Christa Wolf frÄn myten om det trojanska kriget för att berÀtta om kvinnans roll i historien. Kassandra var sierskan som förutsade Trojas fall. Ingen trodde henne och nÀr hon envisades fÀngslades hon. Christa Wolfs bok Àr uppdelad i tvÄ delar, den första Àr en episk berÀttelse om Kassandra, den andra Àr en kommenterande del som bygger pÄ föredrag som Christa Wolf höll pÄ universitetet i Frankfurt.

CHRISTA WOLF (1929 2011) Àr en av de viktigaste tyska efterkrigsförfattarna. FrÄn 1962, dÄ hon slog igenom med romanen Der geteilte Himmel som handlar om Tysklands delning, var hon verksam som författare i DDR. Efter murens fall framkom att hon varit inofficiell medarbetare Ät Stasi mellan 1959 och 1962. Wolf blev Àven sjÀlv övervakad av Stasi 1969 1989. I sina senare böcker skildrar hon tiden i DDR och efter murens fall. Lind & Co har tidigare givit ut Landet som icke Àr.