(19)

Kaukopartion kostoisku

E-Book


Ylikersantti Kaartimon kuusihenkinen kaukopartio saa kÀskyn edetÀ vihollisen selustaan tiedustelemaan ja tuhoamaan teitÀ, siltoja ja rautateitÀ. Partion edetessÀ MaaselÀn kannaksen kautta ÄÀniselle saakka korpiseutu ja kylÀt vilisevÀt vihollisen joukkoja. Tiukoissa tilanteissa sissien rohkeus ja sisu punnitaan.

Kun partio joutuu vastakkain sodan raadollisuuden kanssa, suomalainen sisu kuohahtaa. ”Kosto elĂ€Ă€â€, takoo sissien aivoissa. Mutta elĂ€vĂ€tkö sissit kostamalla, ja kuinka kauan? VielĂ€kö tĂ€ltĂ€kin reissulta palataan, ja jos, niin missĂ€ kunnossa?

Kaartimo itse on menettÀnyt talvisodassa veljensÀ, ja partion jÀsen Kekki saanut edelliskesÀn par-tioreissulla luodin jalkaansa ja menettÀnyt samalla melkein henkensÀkin.

Markku Hattulan romaani perustuu huolelliseen historialliseen taustatyöhön. EletÀÀn jatkosodan asemasotavaihetta elokuussa 1942. MaaselÀn kannaksellakin rintamalinjat ovat vakiintuneet. SeesjÀrven lÀnsipuolta hallitsevat suomalaiset, itÀpuolta venÀlÀiset. Romaanin tapahtumat alkavat, kun heinÀkuussa vihollisen 700 hengen vahvuinen sissiprikaati tunkeutuu syvÀlle suomalaisten selustaan.

Kaukopartion kostoisku on Hattulan kaukopartiotoimintaa kuvaavan kirjasarjan toinen osa. Sarjan aloi-tusosa, Kaartimon ryhmÀn ensimmÀistÀ retkeÀ kuvannut Kaukopartion kujanjuoksu ilmestyi 2014.