(0)

Keppostelua ja kulttuuria : Lapsuuden ja nuoruuden aika Somerolla

Hörbuch und E-Book


Rakastetun underground-miehen vÀrikkÀÀt varhaisvuodet

ErÀÀn eloisan nuoren miehen kasvutarina sodanjÀlkeisessÀ Suomessa eli kuinka Mauri Anterosta kehkeytyi M.A. Numminen

Ennen taiteilija M.A. Nummista oli Mauri Antero Numminen. EnsihenkÀyksensÀ hÀn veti Osuusliike Oraksen ylÀkerrassa Somerolla pÀivÀÀ ennen talvisodan pÀÀttymistÀ. Ihan tavallinen ei Mauri Antero poikanakaan ollut. Kun hÀn ei rÀjÀytellyt omatekoisia pommeja tai jahdannut kavereineen vankikarkureita Someron metsissÀ, hÀn luki kaiken kÀsiinsÀ osuvan, Pravdasta PikkujÀttilÀiseen. Nuoren M.A.:n vilkasta mielikuvitusta ja ensyklopedista tiedonjanoa ruokkivat ja rohkaisivat sivistystÀ arvostavat, Someron OsuusliikettÀ pyörittÀvÀt vanhemmat. JazzkÀrpÀsen puraisun Mauri Antero sai viritettyÀÀn omatekoisen radionsa Voice of America -kanavan taajuudelle. Laulaa M.A. ei sanan perinteisessÀ mielessÀ osannut, mutta rumpuja hÀn paukutti siinÀ mÀÀrin, ettÀ pÀÀtyi soittajaksi Unto Monosen bÀndiin.

Keppostelua ja kulttuuria on M.A.Nummisen muistelmateos vuosilta 1940-1960. Se kertoo materiaalisesti niukasta mutta henkisesti rikkaasta ajasta ja paikasta, jossa Mauri Anterosta vaivihkaa kehkeytyi kulttuurin renessanssimies ja underground-ikoni.

M.A.Numminen (s. 1940) on suomalainen pitkÀn linjan muusikko, taiteilija ja kulttuurin monitoimimies. HÀnet tunnetaan erityisesti omaperÀisestÀ lauluÀÀnestÀÀn sekÀ lastenlauluistaan. Numminen on toiminut uransa aikana muun muassa laulajana, sÀveltÀjÀnÀ, sanoittajana, kirjailijana, runoilijana, nÀyttelijÀnÀ, tuottajana ja lyhytelokuvien ohjaajana