(1)

Klondyken kuningas

E-Book


Vuosi on 1893. ErĂ€mies Elam Harnish etsii kultasuonta Klondykesta monen muun tavoin – onhan Klondyken kultaryntĂ€ys alkamaisillaan.

Olot erÀmaassa ovat kovat, mutta Harnish onnistuu kuin onnistuukin luomaan mittavan omaisuuden. Se ei kuitenkaan riitÀ hÀnelle. HÀn haluaa mukaan myös ajan bisnesmaailmaan. Mutta onko erÀmiehestÀ selviÀmÀÀn kovassa yritysmaailmassa?

"Klondyken kuningas" on Jack Londonin suosikkiromaani vuodelta 1919. Tarina sai innoituksensa rikastuneen kaivostyölÀisen, Francis Marion Smithin, elÀmÀstÀ.

Jack London (1876–1916) syntyi San Franciscossa. 15-vuotiaasta saakka hĂ€nen oli selvittĂ€vĂ€ omillaan huonosti palkatuissa töissĂ€, kuten kullankaivajana Pohjois-Amerikan erĂ€maassa. Myöhemmin London palasi takaisin Kaliforniaan ja alkoi työskennellĂ€ lehtimiehenĂ€ ja kirjailijana. Lyhyeksi jÀÀneen elĂ€mĂ€nsĂ€ aikana Londonista tuli sekĂ€ rikas ettĂ€ kuuluisa Yukon-aiheisilla romaaneillaan, kuten "ErĂ€maan kutsu" (1903) ja "Susikoira" (1906). HĂ€n kuvasi sivilisoituneen maailman laidalla elĂ€vien elĂ€mÀÀ taisteluna elĂ€mĂ€stĂ€ ja kuolemasta. Omiin kokemuksiinsa perustuen, elĂ€mĂ€stĂ€ yhteiskunnan pohjalla, hĂ€n kirjoitti teoksensa "Kadotuksen kansa" (1903) sekĂ€ dystopisen romaaninsa "Rautakorko" (1908), joka kĂ€sittelee hĂ€ikĂ€ilemĂ€ttömien kapitalistien ja alas poljettujen ihmisten vĂ€listĂ€ taistelua.

Jack London on yksi maailman kÀÀnnetyimmistĂ€ amerikkalaiskirjailijoista – joitakin hĂ€nen teoksistaan on kÀÀnnetty 70 eri kielelle. Urallaan London kirjoitti yli 50 kaunokirjallista teosta, tietokirjoja, satoja novelleja sekĂ€ useita artikkeleita ja esseitĂ€.