(8)

Livet tillbaka

E-Book


KoncentrationslÀgret Bergen-Belsen, 16 april 1945.

Hanna Haller Àr 22 Är gammal, rumÀnsk judinna. Hennes familj Àr utplÄnad, och nu ser hon hur en lastbil med brittiska soldater kommer körande lÀngs den leriga lÀgergatan.

PÄ flaket sitter SS-mÀn hopkrupna, barfota och trasiga med ansiktena i hÀnderna. RÀttvisan har segrat. Befrielsen har kommit.

Livet tillbaka, berÀttelsen om Hanna Haller och hennes liv efter nazisternas inferno, Àr en sjÀlvbiografiskt inspirerad roman prÀglad av djup personlig insikt. Den anknyter till Hédi Frieds SkÀrvor av ett liv, om hennes barndom och uppvÀxt, en ögonvittnesskildring av tillvaron som judisk fÄnge i de tyska koncentrationslÀgren.

I denna roman vÀcker Hédi Fried uppfordrande tankar om de frÄgor friheten stÀller och de svar livet kan ge.

HĂ©di Fried var författare och psykolog. Hon var engagerad i att sprida kunskap om rasism och demokrati och har förelĂ€st mycket i skolor och internationellt. HĂ©di Fried utgĂ„r i böckerna SkĂ€rvor av ett liv, Livet tillbaka, Ett tredje liv och Livets pendel frĂ„n sina egna erfarenheter frĂ„n Förintelsen. Hon föddes 1924 i staden Sighet i dĂ„varande Ungern (idag RumĂ€nien). Efter att ha suttit i koncentrations- och förintelselĂ€gret i Auschwitz och koncentrationslĂ€gret i Bergen-Belsen kom hon till Sverige med Röda korsets bussar Ă„r 1945. År 1998 mottog hon regeringens medalj Illis Quorum av Ă„ttonde storleken, Ă„r 2000 mottog hon Natur & Kulturs kulturpris och 2015 fick hon Raoul Wallenbergs pris.