(16)

Mekko meni taululle

Hörbuch


Vangitseva lukukokemus ja kiehtova dokumentti rakastetun runoilijan ja kirjailijan varhais- ja teinivuosista.

Muistelmateoksessaan Mekko meni taululle Meriluoto palaa aikaan ennen Lasimaalausta. HĂ€n kertoo lapsuudestaan ”Savon sydĂ€messĂ€â€, vanhemmistaan, suhteesta sisareensa, serkkuihin ja leikkitovereihin sekĂ€ lasten keksimistĂ€ mielikuvitusleikeistĂ€.

Meriluoto kuvaa ensimmĂ€isiĂ€ runokokeilujaan, joihin hĂ€n ryhtyy haltioituneena Tulenkantajien ja sittemmin Saima Harmajan ja Rainer Maria Rilken runoista. HĂ€n puhuu myös varhaisista eroottisista unelmistaan, koulunkĂ€ynnistĂ€ ja teinivuosista, joita varjostavat sota sekĂ€ kokemukset ”työtyttönĂ€â€ ja lottana. Sodan loppuvaiheessa nuori ylioppilas elÀÀ pimennetyssĂ€ HelsingissĂ€, uuden ja ihmeellisen kaupunkimiljöön keskellĂ€. Helmikuussa 1944 Meriluoto kokee Helsingin pommitukset, joiden seurauksena kirjoittaa kuuluisan runonsa ”Kivinen Jumala”.

Meriluodon muistikuvat ovat elÀviÀ ja tarkkoja, paikoin teksti tihenee vahvakuvaiseksi proosarunoksi.

Ă„Ă€nikirjan lukee Seela Sella.

Aila Meriluoto (1924–2019) tuli tunnetuksi lyriikan modernismin edellĂ€kĂ€vijĂ€nĂ€, jonka esikoiskokoelmassa Lasimaalaus (1946) kuultiin ensimmĂ€istĂ€ kertaa sodanjĂ€lkeisen nuorison ÀÀni. Vain 22-vuotiaan Meriluodon esikoisteos valloitti sekĂ€ kriitikot ettĂ€ suuren yleisön.

Meriluodon tuotantoon kuuluu yhteensÀ neljÀtoista runokokoelmaa, romaaneja ja suomennoksia. LisÀksi hÀnen pÀivÀkirjansa ovat lukijoiden rakastamia, kuten myös elÀmÀkerta Lauri Viidasta, jonka kanssa Meriluoto oli kahdeksan vuotta naimisissa.


Sprecher*in: Seela Sella
Dauer: