(1)

Min frihet

E-Book


Man föds inte fri, man blir det, och det rÀcker inte med att önska sig att man Àr fri, att drömma om det eller att ha en kÀnsla av att verkligen vara det: att vara fri Àr en stÀndig och prekÀr erövring, som mÄste pÄgÄ ett helt liv.

Och det Àr sitt eget liv som Björn Larsson denna gÄng vÀljer att berÀtta som exempel, hur han tillkÀmpade sig den frihet som sedan blev en klangbotten i alla hans romaner och den röda trÄd som förenar alla hans romanpersoner, om det sÄ Àr piraten Long John Silver, Inga Andersson eller gÄrdfarihandlaren i drömmar, sjökaptenen Marcel.

Även om han redan i FrĂ„n vredens kap till jordens Ă€nde berĂ€ttade hur ett nomadiskt och kringflackande liv ombord pĂ„ en bĂ„t, lĂ„ngt ifrĂ„n konventioner och det överflödiga, kan vara ett motmedel mot vanans och normernas slaveri, sĂ„ trĂ€nger Larsson hĂ€r Ă€nnu djupare ner i sin livsfilosofi. FrĂ„n barnet som inte sörjer sin fars död, till eleven som skolkar för att studera pĂ„ egen hand, den unge mannen som vĂ€ljer fĂ€ngelset hellre Ă€n vĂ€rnpliktens blinda lydnad, författaren som slits mellan önskan att leva och att skriva, genom de stĂ€ndiga resorna mellan land och hav, verkliga vĂ€nskaper och en kĂ€rlek som sĂ€tter hans inneboende sjĂ€lvstĂ€ndighet pĂ„ svĂ„ra prov sĂ„ erbjuder oss Larsson hĂ€r en bild av sitt liv. Inte för att ge en förskönande bild av sig sjĂ€lv, utan tvĂ€rtom för att med en absolut uppriktighet delge lĂ€saren vad livet har lĂ€rt honom pĂ„ vĂ€gen.

Att frihet krÀver jÀmlikhet och ömsesidighet, att man inte kan vara fri utan fantasi och drömmar, men ocksÄ realism och sjÀlvdisciplin, att friheten krÀver ett mÄtt av ensamhet och att den mÄste ingÄ kompromisser med kÀrleken. Och att den frÀmsta egenskapen hos dem som har ett stort frihetsbehov Àr mod: att inte göra som alla andra, att inte följa modets nycker eller hycklande iklÀda sig uniform, men ocksÄ att i en tid av individualism och konformism vÄga höja rösten till förmÄn för behovet av vÀnskap, tolerans och solidaritet.