(0)

Mina universitet

E-Book


Maksim Gorkijs mÀsterverk den sjÀlvbiografiska romanen Mina universitet i nyöversÀttning och med efterord av Bengt Samuelson.

Mina universitet handlar om hur författaren som ung reser till Kazan för att studera vid universitetet trots att han inte har pengar till det. Han hankar sig fram bland samhÀllets mest utsatta. En vÀn som arbetar som korrekturlÀsare pÄ en tidning har vÀnt pÄ dygnet och sover pÄ dagarna - och lÄnar ut sin sÀng sÄ att Maksim kan sova i den pÄ nÀtterna.

Men studierna blir eftersatta, istÀllet blir det desto mer av umgÀnge med det fattiga folkets mÄnga original. Gorkij flackar runt. Han stuvar pÄ Volgas prÄmar, han Àr bodbitrÀde i en bybutik, han bakar kringlor i ett kÀllarbageri, han rensar i trÀdgÄrdar, han fÄr jobb pÄ fiskfabrik.

Gorkijs verkliga universitet, alltsÄ det som skÀnker handfast kunskap och vishet, visar sig vara livet sjÀlvt.

"Det Àr tyst i staden. Men bara nÀstan - i nÀrheten hörs en portvakts sopkvast, och kvittret frÄn yrvakna sparvar."

"NÀr man studerar hur en mÀnniska upptrÀder nÀr hon Àr helt ensam med sig sjÀlv, kan man tro att hon har mist förstÄndet."

"Svarta höstmoln stockar sig över floden. Runt omkring oss anar vi ingenting mer Àn mörkrets stilla rörelse, som suddar ut strandlinjen, det verkar som om hela jorden smÀlter i den, förvandlas till rök och vatten, oavbrutet, oÀndligt, med hela sin massa strömmande nÄgonstans lÄngt ner i ett tomt, stumt djup, dÀr det varken finns sol, eller mÄne, eller stjÀrnor."

De mÀnniskor han lÀr kÀnna Àr personligheter ur det ryska folkdjupet. Alla Àr alltsÄ unika och udda. RÄbarkade mÀn, kroppsarbetare som förmÄr hugga i, spensliga intellektuella pojkar, ömsinta, förtvivlade, kvinnor som kÀmpar för att fÄ omöjligheter att gÄ ihop, unga, gamla. Samtliga skildrade med oerhörd nÀrhet, med psykologisk klarblick.

Mina universitet Àr en berÀttelse om frigörelsen frÄn barndomen, om att ta det fulla ansvaret för sig sjÀlv och sina handlingar, att lÀra sig göra de rÀtta valen, gÄ den svÄra vÀgen om man mÄste, lita till sin egen förmÄga, om vÀnskapens vÀrde.

Romanen Mina universitet av Maksim Gorkij. NyöversÀttning och efterord Bengt Samuelson.