(0)

Neuropsykoterapi

E-Book


Denna skrift Àr ett kompendium i bokform som sammanfattar en serie förelÀsningar pÄ temat neuropsykoterapi. Boken presenterar de viktigaste teorierna inom emotions- och minnesforskning. Den diskuterar medvetande och för första gÄngen pÄ svenska hur kunskap om minneslagring och rekonsolidering kan vara viktiga ledtrÄdar i ett psykoterapeutiskt förÀndringsarbete. Boken visar ocksÄ att neuropsykologi och filosofi bör ha mer utrymme för att utveckla all psykoterapi.

NÀr vi diskuterar psykoterapi bör vi samtidigt diskutera medvetande. All psykoterapi tar sin utgÄngspunkt i just medvetande: om hur vi Äterger vÄra minnen och upplevelser; hur vi berÀttar om vÄra livshÀndelser; hur vi förhÄller oss till förvÀntningar och farhÄgor; hur vi dansar vÄra liv. Denna process Àr ocksÄ högaktuell inom minnes- och emotionsforskning: hur utvecklas och lagras minnen?; hur förÀndras en upplevelse? Det Àr viktigt att försöka förstÄ hur biologiska och kemiska processer samverkar med den levande individens strÀvan att fortsÀtta leva. Det Àr en intressant frÄga att försöka förstÄ hur molekylÀra minnesprocesser samverkar med personliga upplevelser och möjligheten till förÀndring.

Neurovetenskap kan integreras i alla psykoterapeutiska program och hur mÀnniskans centrala och perifera nervsystem samverkar och strÀvar efter homeostas. Hur perception, interoception och minnen kontinuerligt predicerar skillnader. Hur subjektiva upplevelser, via molekylÀra processer, skapar medvetna tankar och förvÀntningar.

Varje psykoterapi mÄste vara kalibrerad till individuella kognitiva funktionsnivÄer; detta som vi ibland klumpigt kallar för "begÄvningsnivÄ" och "emotionell mognad", men som ocksÄ har en neurofilosofisk och existentiell bÀring: att möta varje mÀnniska dÀr hon Àr; dÀrför ingÄr ett avslutande kapitel om sÄ kallade terapeutiska utredningar.

Boken vÀnder sig till studenter och upplysta lekmÀn.