(1)

Norrlandsparadoxen

E-Book


Svensk gruvindustri Àr starkt förknippad med Norrland. HÀr satsas miljardbelopp pÄ brytning av vÀrdefulla Àmnen för bÄde export och inhemskt bruk. Det Àr en industri som Àr sÄ viktig att den kan flytta hela stÀder. Men Àr det verkligen i Norrland man drar som mest nytta av gruvbranschens framgÄngar?

I denna Guldspaden-belönade bok Ă„ker författaren och journalisten Arne MĂŒller pĂ„ en upptĂ€cktsresa frĂ„n Kiruna till Strömsund och allt dĂ€remellan. Med sig har han fotografen Erland Segerstedt och tillsammans söker de svaret pĂ„ vem det Ă€r som gynnas av exploateringen av de norrlĂ€ndska naturresurserna. En frĂ„ga som i allra högsta grad Ă€r relevant i en tid nĂ€r samhĂ€llets vinster centreras till storstĂ€derna, medan landsbygden lĂ€mnas Ă„t sitt öde.

Arne MĂŒller, född 1960, Ă€r en tysk-svensk frilansjournalist och författare som Ă€r baserad i UmeĂ„. Han har tilldelats Föreningen GrĂ€vande Journalisters pris "Guldspaden" samt VĂ€sterbotten-Kurirens journalistpris till minne av Karin Hörnfeldt. MĂŒller har tidigare arbetat pĂ„ bĂ„de TV4 Botnia och SVT men Ă€r numera frilansjournalist.