(189)

Paradishamn

Hörbuch und E-Book


Det Àr tidigt 1930-tal och i den lilla badorten Mölle stÄr sommaren för dörren. Hotellen trÀngs lÀngs bergssidan och det pampigaste av dem kröner Kullaberg likt en krona.

Fiskardottern Hilda ser fram emot sĂ€songsarbetet i den vackra hotellmatsalen Paradishamn, men i Ă„r blir inget som hon tĂ€nkt sig. Ägarnas dotter Ester ska hĂ„lla i trĂ„darna och placerar Hilda i den förhatliga bykstugan, lĂ„ngt frĂ„n de flĂ€rdfulla gĂ€sterna och den sprittande musiken.

Ester i sin tur Àr inte heller nöjd med sommaren. Hon saknar sitt kravlösa liv i Köpenhamn och för att stÄ ut bjuder hon nÄgra vÀnner till hotellet, dÀribland författaren Carl vars intresse Ester hoppas fÄnga. Men Carl Àr uppslukad av sitt skrivprojekt. En dag stöter han pÄ den belÀsta Hilda i hotellbiblioteket och spelplanen ritas om.

I en virvel av salta bad och festliga middagar spiller konflikten mellan Ester och Hilda snart över i ett drama med allt högre insatser. Bland njutningssökande turister och hÄrt slitande hotellpersonal stÀlls allt pÄ sin spets vid de branta klippornas kant.

Paradishamn Àr en laddad roman om tvÄ kvinnoöden som vÀvs samman en sommar. Med ett vackert och mÄlande sprÄk skildrar Erika Olofsson Liljedahl sÄvÀl njutningens sötma som dess bittra eftersmak.