(0)

Paula

E-Book


Paula handlar om den djupa, pĂ„ sjĂ€lsfrĂ€ndskap och visshet om gemensamma ideal grundade vĂ€nskapen mellan landsbygdslĂ€rarinnan Paula Göpfert och författaren Jerk Dandelin — kĂ€nd frĂ„n Walter Ljungquists tidigare romaner. Paula Ă€r disharmonisk och lĂ€tt deprimerad, samvetsöm och överkĂ€nslig, levnadstrött och lockad av förintelsen. Hon kĂ€mpar sig igenom svĂ„ra kriser, tycker sig stundom digna under den dubbla bördan av egna anlag och brott och skuld i slĂ€ktarvet. Hennes viljestarka, hurtfriska och fega slĂ€ktingar vill förklara henne sinnessjuk. Men Jerk som sjĂ€lv arbetar pĂ„ sin personliga fullkomning tar pĂ„ sig ansvaret att ge Paula nytt livsmod och livsinnehĂ„ll. För honom Ă€r hon frisk, dĂ€rför att hon upplever kĂ€nslan av livets meningslöshet som en brist och en plĂ„ga och anklagar sig sjĂ€lv mer Ă€n andra.

Hans kamp om hennes sjĂ€l blir lĂ„ng och svĂ„r. Till motstĂ„ndarna hör inte bara Paulas slĂ€kt utan ocksĂ„ den unge primitivisten Bo Neander som för en tid vinner hennes hjĂ€rta. Bland de vuxna med deras oförlösta konflikter gĂ„r flickungen Tora — ful, ensam, fylld av trubbig och vanmĂ€ktig kĂ€rlek till fostermodern Paula.

De moraliska problemen och dramatiska förvecklingarna i romanen lÄter Walter Ljungquist som alltid utspelas i ett sydsvenskt landskap dÀr bÄde mÀnniskor och natur Àr fÄngade med fyllig realism och det finaste sinne för atmosfÀr, stÀmning och nyanser. Paula publicerades första gÄngen 1956.