(7)

Pienen lapsen sosiaalisuus

E-Book


Palkitun ja pidetyn tekijÀn sujuvasanainen ja tuoreimpaan tutkimukseen perustuva teos pienen lapsen sosiaalisesta kehityksestÀ ja sen asettamista reunaehdoista mm. pÀivÀhoidolle.

Varhaislapsuus on ihmisen tÀrkeimpiÀ elÀmÀnvaiheita. Kolmen ensimmÀisen elinvuoden aikana luodaan lÀhtökohta aikuisiÀn sosiaalisille taidoille.

PÀivÀkodin merkitys lapsen kasvattajana on suuri. RyhmÀ ei silti itsessÀÀn lisÀÀ lapsen sosiaalisia taitoja, sillÀ liian varhainen joutuminen suureen ryhmÀÀn voi olla haitaksi niiden kehittymiselle. Millaiset kokemukset sitten auttavat lasta? Onko pienen lapsen tehtÀvÀ pitÀÀ puolensa, selviytyÀ ryhmÀssÀ ja ratkaista sosiaalisia ongelmia? MitÀ ovat alle 3-vuotiaan sosiaaliset taidot? Kirja on tarkoitettu pienten lasten vanhemmille ja lasten parissa työskenteleville. Se on myös poliittinen keskustelunavaus, tÀrkeÀ puheenvuoro pienen lapsen sosiaalisesta kehityksestÀ ja laadukkaan pÀivÀhoidon reunaehdoista. HyvÀ pÀivÀhoito on panostus koko yhteiskunnan hyvinvointiin ja sosiaaliseen pÀÀomaan; viime kÀdessÀ kuitenkin poliittiset pÀÀtökset mÀÀrÀÀvÀt pÀivÀhoidon laadun.

Psykologian professori Liisa Keltikangas-JĂ€rvinen on suomalaisen temperamenttitutkimuksen uranuurtaja ja arvostettu tietokirjailija. HĂ€n on kĂ€sitellyt teoksissaan itsetuntoa, lasten aggressiivisuutta ja temperamentin vaikutuksia mm. ihmisen yksilöllisyyteen, koulumenestykseen ja elĂ€mĂ€nhallintaan. HĂ€n on saanut työstÀÀn useita tunnustuksia, professoriliitto valitsi hĂ€net Vuoden professoriksi vuonna 2008. HĂ€nen edellinen teoksensa Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot (2010) sai Lauri JĂ€ntin sÀÀtiön tietokirjapalkinnon ”merkittĂ€vĂ€nĂ€ yhteiskunnallisena puheenvuorona”.