(0)

Piratdrottningen : boken om Britt Wadner och Radio Syd

E-Book


Tidigt 60-tal. FrĂ„n bĂ„ten Cheeta, förankrad ute i Öresund, sĂ€nder piratradiostationen Radio Syd den nya populĂ€rmusiken. Runt om i SkĂ„ne rattar radiolyssnarna in den nya stationen som inom kort har fler lyssnare Ă€n Sveriges Radios tre kanaler tillsammans. Men det fanns ett problem: staten hade radiomonopol och tĂ€nkte - med kommunikationsminister Olof Palme i spetsen - hĂ„rdnackat se till att det förblev sĂ„.

För den som var ung i slutet av 50-talet och början av 60-talet betydde Radio Syd en revolution. Som portalfigur i kampen mot det förlegade stod grundaren av den populÀra radiostationen, den fÀrgstarka Britt Wadner. Hon blev Piratdrottningen med hela svenska folket och en symbol för den optimistiska tidsanda som sade att allt lÄter sig göras.

BerÀttelsen om Britt Wadner genomsyras av hennes pionjÀrsanda och mÄnga mÀrkliga upplevelser. Tiotusen mÀnniskor demonstrerade pÄ Malmös gator nÀr Britt Wadner, som "Sveriges populÀraste förbryterska", dömdes till fÀngelse. Hon startade vÀrldens första flytande TV-station och satte dessutom igÄng den svenska charterturismen mot Gambia. Och nÀr Rolling Stones bodde hos henne i Lund, lÀt hon dem mÄla om poolen i trÀdgÄrden...

I Piratdrottningen berÀttar Fredric Karén inlevelsefullt om sin mormor Britt Wadner och mÀnniskorna kring henne. Vi fÄr en exposé över de moderna mediernas historia, men framför allt ett portrÀtt av en lysande entreprenör och en stark kvinna som stÀndigt kastade sig in i nya Àventyr.