(100)

Pohjolan leijona: Kustaa II Aadolf ja Suomi 1611-1632

Hörbuch


Kustaa II Aadolf oli Ruotsin ja Suomen legendaarisin kuningas, myyttinen "Pohjolan Leijona", jonka johtamat sotajoukot hakkapeliittoineen levittivÀt kauhua 30-vuotisessa sodassa.

Kustaa Aadolf ja hÀnen nerokas kanslerinsa Axel Oxenstierna tekivÀt köyhÀstÀ ja harvaan asutusta Ruotsista tehokkaan valtion, joka pystyi rahoittamaan loputtomat sotansa. Uudistukset luotiin sotaa varten, mutta niistÀ tuli pohjoismaisen yhteiskunnan ja oikeusvaltion perusta.

Myös Suomessa Kustaa II Aadolfin aika oli kÀÀnnekohta: Suomi oli 1600-luvun alussa nuijasodasta toipuva, sekasortoinen maankolkka, joka 1590-luvun sisÀllissodassa oli lÀhestulkoon repeytynyt irti Ruotsista. Kustaa Aadolfin aikana itsenÀisten ja vÀkivaltaisten mahtimiesten maa taltutettiin ja valjastettiin osaksi suurvaltaa. Suomen tehtÀvÀksi tuli tuottaa verovaroja ja sotilaita Ruotsin tarpeisiin. Suomalaisten paikallinen poliittinen identiteetti hÀivytettiin, mutta tilalle tuli rauha ja turva, laki ja oikeus. Myös lukuisia kaupunkeja perustettiin ja Suomikin alkoi hiljalleen kytkeytyÀ osaksi dynaamista maailmantaloutta.

Pohjolan leijona kertoo Kustaa Aadolfista ja Suomesta, siitÀ, miten nuori karismaattinen kuningas otti valtakunnan itÀosan hallintaansa. Juuri Kustaa II Aadolfin aikana Suomi liitettiin entistÀ paljon tiukemmin Ruotsiin.

TÀllÀ kertaa kirjan keskipisteessÀ ei ole myyttinen 30-vuotinen sota, vaan lÀhes unholaan painuneet sodat VenÀjÀÀ ja Puolaa vastaan. Ne olivat 30-vuotista sotaa tÀrkeÀmpiÀ varsinkin Suomen kannalta. Kun ulkopolitiikan painopiste oli idÀssÀ ja Baltiassa, Suomi oli geopoliittisesti tÀrkeÀ alue, johon valtakunnan mahtavien huomio oli keskittynyt ja jossa Kustaa Aadolf myös oleskeli.

Kustaa Aadolf pelkÀsi yhÀ Ruotsin syrjÀytetyn hallitsijan, Puolan katolisen kuninkaan Sigismundin palaavan ja valtaavan Suomen, ja Ruotsin ja Puolan armoton vihamielisyys johti sotiin ja vÀkivaltaisuuksiin. Kirjassa seurataan niin katolisten vainoa kuin ruotsalaisten ja puolalaisten tuhoon tuomittuja yrityksiÀ vallata tsaarin valtaistuin oman perheensÀ jÀsenelle.

Pohjolan leijona antaa kuvan 1600-luvun alun elÀmÀstÀ, jossa köyhyys, karkeus ja vÀkivalta kohtasivat ruhtinaallisen ylellisyyden. Sotaisan ja pimeÀn ajan keskellÀ kajasti jo uuden ajan valo.