(47)

Puilla paljailla Pariisissa ja Lontoossa

Hörbuch und E-Book


”Ah mais, mon ami, elĂ€mĂ€ ottaa ja antaa!”

1920-luvun Pariisi: cancania, absinttia ja taidetta – vaiko elĂ€mÀÀ kuudella frangilla pĂ€ivĂ€ssĂ€, kĂ€rpĂ€siĂ€ kahvissa ja torakoita lounaassa?

Nuori brittilĂ€inen lehtimies George Orwell lĂ€hti 1920–30-luvun taitteessa Pariisiin ja löysi omituisten tyyppien kohtauspaikan. ViiniĂ€ lainehtivissa bistropöydissĂ€ taiteilijat ja sotilaat, onnettomat prostituoidut ja työttömĂ€t opettivat tulokkaalle, ettĂ€ köyhyys ei ole lainkaan yksiselitteinen asia. TuttavapiirinsĂ€ elĂ€mĂ€ntarinoista ja omista nĂ€lkĂ€kokemuksistaan Orwell loihti merkillisen kipeĂ€n ja kepeĂ€n esikoisromaanin, jossa suuren kirjailijan yhteiskunnallinen nĂ€kemys on hyvĂ€llĂ€ alulla.

George Orwell (1903–1950) oli englantilainen kirjailija, lehtimies ja kriitikko. HĂ€n syntyi brittilĂ€isessĂ€ Intiassa, kĂ€vi koulunsa Englannin sisĂ€oppilaitoksissa, asui Pariisin ja Lontoon köyhissĂ€ kaupunginosissa ja taisteli Espanjan sisĂ€llissodassa vapaaehtoisena ennen varhaista menehtymistÀÀn tuberkuloosiin. Orwellin tyylissĂ€ yhdistyivĂ€t poliittisuus, kriittisyys ja satiiri niin osuvalla tavalla, ettĂ€ hĂ€nen nimestÀÀn tuli adjektiivi: orwellilainen kuvaa painajaismaisen autoritÀÀristĂ€ yhteiskuntaa.