(38)

Puolikuu

Hörbuch und E-Book


Kiinalaisen Chi Zijianin menestysteos Puolikuu on suuri tarina rakkaudesta ja menetyksestÀ, ilosta ja surusta, maagisista voimista ja taiteen parantavasta vaikutuksesta. Se on myös kuvaus ihmisen suhteesta luontoon, joka paitsi antaa, myös ottaa kylmÀsti.

Nainen istuu kodassa tulisijan ÀÀressÀ ja muistelee pitkÀÀ elÀmÀÀnsÀ. HÀn on 90-vuotias evenkipaimentolainen. Nainen on varttunut pienessÀ paimentolaiskylÀssÀ, joka elÀÀ poronhoidolla ja metsÀstyksellÀ Kiinan koillisosissa Ison-Hinganin vuoriston tiheissÀ metsissÀ. JylhÀn maiseman halkaisee rajajoki Argun, jonka yli Kiinan evenkit muinoin pakenivat VenÀjÀn sotajoukkojen vainoja.

KylÀn luonnonlÀheinen ja eristÀytynyt maailma jÀrkkyy ensi kerran 1930-luvulla, kun Japani perustaa Kiinaan nukkevaltio Mantƥukuon ja kylÀn miehet pakotetaan sotilaskoulutukseen. Japanilaisten tulo on lÀhtölaukaus pitkÀlle kehityskululle, joka uhkaa lopulta paimentolaisten elÀmÀntapaa ja kulttuuria, kun evenkit pakotetaan osaksi modernia yhteiskuntaa.

Nainen piirtÀÀ tarinansa kautta esiin koko kansansa historian, jolle raamit antaa taustalla vaikuttava koko Kiinan kehityskertomus.

Chi Zijian on palkittu kiinalainen kirjailija, jonka teoksia on kÀÀnnetty lukuisille eri kielille. Puolikuu (2005) on hÀnen ensimmÀinen suomennettu teoksensa. HÀnelle myönnettiin romaanista arvostettu Mao Dun -kirjallisuuspalkinto vuonna 2008.