(12)

Sista resan till Phnom Penh

Hörbuch und E-Book


Det har gÄtt tjugoÄtta Är sedan Jesper Huors pappa Someth försvann spÄrlöst. Det var en majdag 1977 som den högutbildade kambodjanen Someth lÀmnade sin svenska fru och deras tvÄÄrige son i Berlin för att resa till Phnom Penh, via Peking. Under sina Är i Europa hade Someth blivit socialist och var nu pÄ vÀg till Kambodja för att stödja den samhÀllsomvandling som sedan nÄgra Är tillbaka letts av den mystiska Angkar, Organisationen. FrÄn Peking skickade Someth tvÄ brev till sin familj, men sedan försvann han spÄrlöst. 2005, tjugoÄtta Är senare, bestÀmmer sig sonen Jesper för att försöka ta reda pÄ vad som egentligen hÀnde med hans far. Han reser till Kambodja flera gÄnger, söker i arkiv, trÀffar sin fars slÀktingar och gamla vÀnner, vandrar bland massgravarna i Choeung Ek och besöker tortyrcentret Tuol Sleng. Allting i jakten pÄ ett svar.

Sista resan till Phnom Penh Àr en gripande dokumentÀr berÀttelse om sonen som söker svar pÄ sin pappas mystiska försvinnande, men ocksÄ ett reportage om en av vÀrldens mest vÄldsamma revolution.

Jesper Huor (1975-) föddes i Berlin men Àr uppvuxen och bosatt i Stockholm. Han Àr journalist, författare och dokumentÀrfilmare och har arbetat för Dagens Nyheter, Sveriges Radio och Sveriges Television.