(4)

Skuggkungen

E-Book


Etiopien, 1935. Med hotet om Mussolinis styrkors antÄgande hÀngande över dalen försöker Hirut, som nyligen förlorat sina förÀldrar, anpassa sig till livet som barnflicka hos Kidane, som Àr officer i kejsar Haile Selassies armé. Han Àr i full fÀrd med att mobilisera sina starkaste mÀn inför italienarnas invasion. Men nÀr de dÄligt utrustade och illa trÀnade etiopiska styrkorna förlorar slag efter slag och kejsaren till slut gÄr i exil, sÄ Àr det Hirut som har en plan för hur folket ska hÄlla hoppet vid liv. Hon klÀr ut en jordbruksarbetare till Selassie för att hÄlla kampen vid liv, och blir sedan sjÀlv den falske kejsarens vakt, vilket inspirerar andra kvinnor att ansluta till kampen mot fascismen. Kriget Àr inte över.

Skuggkungen kastar ljus pÄ de kvinnliga soldater som skrivits ut ur den afrikanska och europeiska historien och blÄser liv i en rad oförglömliga karaktÀrer pÄ bÄda sidor om stridslinjen. Det Àr en extraordinÀrt berÀttad episk roman baserad pÄ Ärtal av research som följer den inspirerande Hirut genom fÄngenskap och tortyr mot den stora upprÀttelsen.

Maaza Mengiste föddes 1971 i Addis Abeba i Etiopien och bor idag i New York. Skuggkungen Àr hennes andra roman, efter debuten Under lejonets blick som gavs ut av Forum 2010. Hon skriver regelbundet i bland annat New Yorker, Granta och New York Times.