(0)

Slanten i vanten

E-Book


Lennart Hjulström har varit en centralgestalt inom svensk teater under 40 Ärs tid. Han har stÄtt pÄ scenen tillsammans med skÄdespelare som Thommy Berggren, Sven Wollter och Gunilla Nyroos. I pjÀser som Flotten, Hemmet och SandlÄdan samarbetade han med Kent Andersson och Bengt Bratt och omformade den svenska teatern till att bli en angelÀgenhet för de mÄnga. Samma drivkraft har han haft som regissör, teaterledare och professor.

I Slanten i vanten – Scener frĂ„n teatern och livet tĂ€nker han tillbaka pĂ„ och resonerar om vad som format honom som skĂ„depelare, som regissör och som mĂ€nniska. Samt inte minst om vad teater kan och bör vara. Henning Mankell skriver i förordet: ”Detta Ă€r precis det jag en gĂ„ng hoppades pĂ„ nĂ€r jag bad Lennart skriva – med rĂ„ge! En meditativ text, med nedslag i de praktiska erfarenheterna. Lennart bĂ„de sammanfattar och tĂ€nker nytt pĂ„ en och samma gĂ„ng. Det privata viker in sig i yrkesutövningen: detta Ă€r vad som format Lennart Hjulström och som i sin tur format ett stycke av den svenska teaterverkligheten.”

Lennart Hjulström Àr född 1938 och har medverkat i ett stort antal filmer, bl.a. som flygöverste i Tre kÀrlekar och rektor i Ondskan. Lennart Hjulström har varit chef för Folkteatern i Göteborg och professor i regi vid Dramatiska Institutet. För nÀrvarande Àr han verksam som skÄdespelare och regissör vid Dramaten och Stockholms Stadsteater.