(5)

Sommaren med Monika : roman

E-Book


Sommaren med Monika Àr den klassiska osminkade skildringen av svensk storstadsungdom, dess arbets- och anpassningsproblem, dess nöjesliv, dess frigjorda erotiska beteende, dess sÀtt att vara i livets alla skiften. Filmatiseringen av boken frÄn 1953 i regi av Ingmar Bergman, med Lars Ekborg och Harriet Andersson i huvudrollerna blev oerhört uppmÀrksammad och Àr idag lika klassisk som romanen.

Det Ă€r berĂ€ttelsen om Harry och Monika, som tror sig fly frĂ„n samhĂ€llet, men vars ”flykt” ryms inom en sommar. En sommar som blir en kĂ€rlekens höga visa i den hĂ€ngivet tecknade stockholmska skĂ€rgĂ„rden. Författaren berĂ€ttar om de ungas kĂ€rleksmĂ€ttade liv intrĂ€ngande realistiskt, men samtidigt med finess och medkĂ€nsla. Varm medkĂ€nsla och psykologisk skarpblick utmĂ€rker ocksĂ„ hans snabbskisser av bifigurer, som tillsammans bildar ett brokigt och engagerande galleri.

Per Anders Fogelström (1917-1998) var södergrabb och han kunde bÄde sin miljö och sina individer, Söders backar och grÀnder, ölschappens, danshakens och de mörka bakgÄrdslÀgenheternas mÀnniskor.