(2)

Suomalaisen kuoleman historia

E-Book


”Kyyneleeni kyllin vuotaa, lievityst' ei itku tuota.”

Kuolema on erottamaton osa elÀmÀÀ. LÀheisen siirtyminen elÀvistÀ kuolleisiin on aina ollut mullistus, joka on tÀytynyt kÀsitellÀ tavalla tai toisella. Erilaisilla riiteillÀ, ruumiin pesemisellÀ ja pukemisella, surulauluilla ja kuolinilmoitukseen vuodatetuilla kaipauksen sanoilla on saateltu vainaja matkaan. NykyÀÀn lohtua lÀheisen menetykseen saatetaan etsiÀ sosiaalisesta mediasta ja sen muistosivuista.

Suomalaisen kuoleman historia taittaa matkan rautakautisista kalmistoista ja keskiajan katolisista hautajaisrituaaleista maallistuneeseen nykyhetkeen, jossa kuolema on siirtynyt kodeista sairaaloihin ja elÀmÀÀ suuremmasta tapahtumasta lÀÀkÀrin toteamaksi asiantilaksi. Millaisia ovat olleet kuolemaan liittyneet uskomukset, ja miten suhde kuolemaan on muuttunut vuosisatojen kuluessa?

Teoksessa tarkastellaan kiehtovia yksityiskohtia kuten kuoleman enteitÀ, suruasuja ja mestattujen vereen sisÀltyvÀÀ elinvoimaa. Se esittelee ikiaikaisia perinteitÀ, joilla kuoleman mysteeriÀ lÀhestyttiin tai torjuttiin, sekÀ historiamme kipukohtia, kuten nÀlkÀvuosia ja sotaa, jolloin kuolema saattoi tuntua tavanomaista epÀoikeudenmukaisemmalta.