(1)

Suuri marsalkka

E-Book


Paavo Haavikon ennen julkaisematon Mannerheim-kirja.

Carl Gustaf Emil Mannerheim tarjosi kirjailija Paavo Haavikolle pysyvÀn innoituksen lÀhteen. Haavikko ei yrittÀnyt kirjoittaa Mannerheimista romaania vaan nÀki marsalkan pikemminkin draaman hahmona. Mannerheimilla on keskeinen rooli Haavikon myöhÀistuotantoon kuuluvissa nÀytelmissÀ Airo ja Brita ja Hitlerin sateenvarjo.

Vuodesta 1984 alkaen aina viimeisiin vuosiinsa saakka Haavikko suunnitteli Mannerheimista elokuvaa tai televisiosarjaa. Suunnitteluun osallistuivat Jörn Donner, Anssi MÀnttÀri sekÀ Reima KekÀlÀinen TV 2:n edustajana. Hankkeet kuitenkin kaatuivat kerran toisensa jÀlkeen rahoitusvaikeuksiin.

Suuri marsalkka on nÀistÀ kuvauksista laajin, kuusiosaisen televisiosarjan kÀsikirjoitus, joka valmistui vuonna 1991 ja on sÀilynyt kokonaisuudessaan. Mannerheimin uran vaiheet, haasteet ja ratkaisut tulevat kuvatuiksi tiiviinÀ vuoropuheluina, kirjesitaatteina tai taannehtivia muistikuvia tilittÀvinÀ monologeina. NiistÀ syntyy vaikuttava mosaiikki, yhtÀ aikaa kirkas ja arvoituksellinen.

Paavo Haavikko (1931-2008) oli kotimaisen kirjallisuuden merkittÀvimpiÀ modernisteja.

Teoksen on toimittanut kirjailija, suomentaja ja toimittaja Martti Anhava. HÀnen kirjoittamansa Paavo Haavikon elÀmÀkerta Niin katosi voitto maailmasta ilmestyi syyskuussa 2021.