(0)

Svenska djur i folktron

E-Book


Visste du att det blir regn om en hund Àter grÀs, eller att ett svinhÄr i ett Àpple fÄr en person att Àlska dig? Det hÀr Àr bara nÄgra av alla de sÀgner om djur du kan lÀsa om i den hÀr e-boken. SÀgnerna tecknades ned pÄ 1800-talet.

I det gamla bondesamhÀllet var vardagen lika fylld av mÄsten som i dag. Medan vi nu Àr stressade eftersom vi ska hinna i tid till möten eller lÀmna barnen pÄ dagis sÄ Àgnade man förr timmar Ät att inte bryta mot alla de tabun och regler som gjorde att man höll sig vÀl med djuren.

I den hÀr e-boken kan du lÀsa en genomgÄng av mÄnga av de mest spÀnnande sÀgnerna om de vanligaste djuren. Du fÄr lÀsa om vidskepligheter kring djur som vargar, ugglor och ormar men ocksÄ hur man gjorde allt för att hÄlla sig vÀl med gÄrdens djur som kor, hundar, hÀstar och grisar.

Författaren Eva Wigström (1832–1901) kom frĂ„n SkĂ„ne och skrev nĂ€stan uteslutande om skĂ„nska legender, folksagor och sĂ€gner. Men hon arbetade ocksĂ„ för kvinnans rĂ€ttigheter och kallas ibland för ”SkĂ„nes Fredrika Bremer”.