(0)

Tankar

E-Book


Blaise Pascal var ett matematiskt underbarn, som utbildades av sin far och fick ytterligare nÀring i kretsen av vetenskapsmÀn och filosofer kring munken Marin Mersenne i Paris. Han delade den berömda tÀnkaren René Descartes vÀrldsuppfattning, vilken skilde mellan kropp och sjÀl, mÀnniska och natur. Men efter en olyckshÀndelse Är 1654 genomgick han en religiös kris, som ledde honom bort frÄn Descartes mekaniska vÀrldsbild och mot en allt djupare mysticism. Han drog sig tillbaka till ett kloster utanför Versailles, dÀr han utvecklade sin religiösa filosofi. TÀnkandet kom för honom att stÄ lÄngt över den kroppsliga verkligheten - men bara med hjÀlp av kÀnslan och kÀrleken, menade Pascal, Àr det möjligt att nÄ Ànda fram till Gud.

Tankar Àr en samling fragment som Pascal arbetade med under den sjukdomsperiod som ledde fram till hans död. Trots att boken aldrig fÀrdigstÀlldes Àr den en av de viktigaste skrifterna i vÀsterlandets filosofi. I mer Àn trehundra Är har den inspirerat författare, poeter, teologer, filosofer och vetenskapsmÀn.

I svensk översÀttning av Sven Stolpe och med ett nyskrivet förord av Erik Bergqvist, poet och kritiker.

BLAISE PASCAL [1623-1662] var en fransk matematiker, fysiker, filosof och författare, som gjorde flera avgörande upptÀckter inom matematik och fysik. Han uppfann bland annat den första rÀknemaskinen och gjorde grundlÀggande experiment med kvicksilverbarometern. Han levde nÀra sin vÀlutbildade syster, Jacqueline Pascal, som satte honom i kontakt med den jansenitiska rörelsen och dess strÀnga religiositet. Tankar publicerades första gÄngen Är 1670.