(1)

Tjuvens dagbok

E-Book


»Genets vackraste bok.« | JEAN-PAUL SARTRE

»Bara en handfull 1900-talsförfattare, som Kafka och Proust, har en lika viktig, lika auktoritÀr, lika oÄterkallelig röst och stil.« | SUSAN SONTAG

Som tjuv, tiggare och homosexuell prostituerad flackar Jean Genet runt i trettiotalets Europa. I Spanien, Italien, Österrike, Belgien, dĂ„varande Tjeckoslovakien, Polen och Nazi-Tyskland. PĂ„ kafĂ©er, barer och spelhĂ„lor. PĂ„ brottsplatser och i fĂ€ngelser. Den erfarenheten blir till grund för en berĂ€ttande poesi av ett slag som ingen skĂ„dat, varken förr eller senare.

Tjuvens dagbok [1949] Àr Genets mest öppet sjÀlvbiografiska roman och den tydligaste manifestationen av hans vÀrldsbild. Fantasier som river upp VÀsterlandets djupast rotade normer, nÀr kristendomens sprÄk approprieras och brottslingen helgonförklaras.

En av vÀrldslitteraturens mest originella bekÀnnelseromaner, i översÀttning av Bengt Söderbergh & Marc Ribes och med ett nyskrivet förord av författaren Torbjörn Elensky.

JEAN GENET [1910-1986] var en fransk romanförfattare, dramatiker, poet och essÀist. Vid sidan av sitt författarskap var han politisk aktivist och stödde den algeriska befrielserörelsen, vistades i mÄnader i palestinskt flyktinglÀger i Jordanien, samt besökte Svarta pantrarna i USA.

»Genet skapar en egen vÀrld som ofta översvÀmmas av en brinnande skönhet. En mörkt högtidlig glans som inte mycket i den moderna litteraturen kan tÀvla med.« | BENGT HOLMQVIST