(7)

Tunkeilijat

Hörbuch


Pohjois-Suomen metsiin on saapunut marjanpoimijoita jostain kaukaa. Turvapaikanhakijat ylittÀvÀt villin ja vaarallisen Porvoonjoen. Vastaanottokeskuksen työntekijÀ kÀyttÀÀ hengityssuojaa - jotta katkenneita hampaita ei huomattaisi. Tuhopolttaja kirjoittaa tunnustuksellisen rakkauskirjeen ja kahden sukupolven siivouspÀivÀ suoritetaan Koskenkorvan voimalla.

Tunkeilijat on kokoelma tekstejÀ rajojen ylittÀmisestÀ. Milloin luottamus parisuhteessa muuttuu vÀkivallaksi tai lapsuuden ja aikuisuuden raja rikotaan, milloin taas maiden rajat ylittÀviÀ ihmisiÀ pidetÀÀn tunkeilevina elÀiminÀ. Logiikka on usein sama: epÀvarmuus ja pelko tuntemattoman edessÀ.

Novellit katsovat yhtÀ suoraan ja peittelemÀttÀ niin lapsuuden aistimellisia kokemuksia kuin vastaanottokeskuksen uusia tulijoita, niin asukkaita kuin työntekijöitÀkin. MeitÀ ja muita.

Vaan synkkyys pois! Maria Peura on kirjoittanut tÀrkeÀn ja viisaan novellikokoelman, jonka huikea kerronta taipuu meÀn kielestÀ virallisiin selontekoihin, rujoudesta lyyriseen. Jos jotain, niin nÀmÀ novellit ovat rehellisiÀ, rehellisiÀ ihmisille kaikissa ristiriitaisuuksissaan. Raakojenkin kertomusten takaa Tunkeilijat sanoo, ettÀ rajojen ylittÀminen voi tarkoittaa myös muuta: kÀdenojennusta.


Sprecher*in: Laura Laakso
Dauer: