(0)

Utan logik i Kassel

E-Book


Författaren Enrique lyfter telefonluren och fĂ„r ett kryptiskt meddelande frĂ„n en kvinna som representerar konstutstĂ€llningen Documenta, som vart femte Ă„r invaderar den tyska staden Kassel. Arrangörerna vill att han ska sitta pĂ„ en kinesisk restaurang i stadens utkant och skriva inför publik, sĂ€ger hon – som en konstinstallation. Han antar erbjudandet, nĂ„got motvilligt. Men vĂ€l pĂ„ plats reagerar den buttre och lite pessimistiske mannen ovĂ€ntat positivt pĂ„ all den mĂ€rkliga samtidskonst som omger honom. Han begriper inte mycket, varken av konsten eller av sprĂ„ken som talas, men det hindrar honom inte frĂ„n att fascineras och pĂ„ sitt alldeles eget vis förstĂ„.

Utan logik i Kassel Àr en charmig skildring av ett uppvaknande. Genom en egensinnig blandning av fiktion, essÀ och sjÀlvbiografi skriver den spanske kultförfattaren Enrique Vila-Matas fram ett försvarstal för litteraturen och konsten, i en era dÄ allt annat tycks ha företrÀde.

Enrique Vila-Matas (född 1948 i Barcelona) Àr en av den samtida spansksprÄkiga litteraturens frÀmsta författare. Hans verk har översatts till fler Àn 35 sprÄk och han har tagit emot en ansenlig mÀngd priser för sitt skrivande.