(1)

Vakna min kastanj

E-Book


"Vakna min kastanj Àr en finstÀmd och hoppfull berÀttelse med alldeles, alldeles underbara bilder." Johanna Hejdenberg, Arbetarbladet

PÄ en gÄrd i stan finns en stor kastanj. I huset bor en flicka. Det Àr vinter och det stora trÀdet sover. Flickan försöker vÀcka trÀdet med en ficklampa men det vaknar inte ens nÀr vÄrsolen skiner pÄ det. Det Àr gammalt och trött. KÀnner det sig ensamt? Flickan flyttar in i trÀdets krona för att ingen ska hugga ner det. Stegen sparkar hon bort för sÀkerhets skull. TrÀdet berÀttar om kastanjebarnen. Om ett som följde med en hund och slog rot i en park och om ett annat som reste Ànda till SkÄne i en gubbes ficka. Jag lever, sÀger trÀdet. Jag lever, och jag kan aldrig dö.

En vemodig men hoppfull berÀttelse om en flicka och hennes ÀlsklingstrÀd.

Åsa Mendel-Hartvig (1977) bor i Stockholm och Ă€r utbildad journalist. Hon och Ă€r verksam som författare och skribent men jobbar till vardags som kommunikationsansvarig pĂ„ Sveriges Konsumenter. Hon skriver bĂ„de bilderböcker och kapitelböcker för barn i Ă„ldrarna 0-7 Ă„r.

Ane Gustavsson (1971) Àr illustratör och altviolinist, utbildad vid Musikhögskolan i Oslo. Hon har arbetat vid flera stora symfoniorkestrar i Norge och Sverige och bor i vÀrmlÀndska Arvika.

Åsa Mendel-Hartvig och Ane Gustavsson har tillsammans gjort en finstĂ€nd berĂ€ttelse om livets kretsgĂ„ng. Allt som lever dör, men finns pĂ„ sĂ€tt och vis Ă€ndĂ„ kvar i nĂ€sta generation.

Bubblan i Bibblan

Precis som i författarens och illustratörens tidigare böcker om Otis finns det nÄgot skört och mjukt, men samtidigt lekfullt i den hÀr boken som jag tycker mycket om.

Eva Emmelin, Norra SkÄne

Gustavssons stÀmningsfulla bilder gestaltar skeendet med ömsinta möten mellan det mustiga och skira./.../ Imponerande Àr ocksÄ hur speglingar i fönsterglas och skiftningar i fasader blir bÀrare av egna bilder, samtidigt som Àven de berikar huvudspÄret. Vakna min kastanj Àr en bÄde vemodig och hoppfull bok om vÀnskap och natur.

Jonna Fries, Blekinge LĂ€ns Tidning