Vastausten kirja lapsille (ja vanhemmille)

Bücherreihen • 6 Bücher

6. Arjen ihmeitä keskittyy arkielämää koskeviin kysymyksiin, kuten ”Miksi minun on tultava toimeen sisarusteni kanssa?” ja ”Miksi on pakko käydä koulua?”. Lisäksi kirjassa autetaan lapsia määrittelemään perheen jäsenten eri rooleja ja selitetään totuuden puhumisen ja kohteliaisuuden merkitystä. Tässä osassa annetaan vastauksia myös lasten mieliä kaihertaviin kysymyksiin esimerkiksi avioerosta, vanhenemisesta ja kuolemasta.Vastausten kirja lapsille (ja vanhemmille) on kuusiosainen kirjasarja, josta löytyy vastaukset lähes kaikkiin 4–12-vuotiaiden lasten esittämiin, hankaliinkin kysymyksiin. Ja kysymyksiähän lapsilla riittää, sillä kyselemällä he oppivat hahmottamaan maailmaa ja saavat tarpeellista tietoa kyetäkseen toimimaan yhteiskunnassa. Lasten tiedonjano on kyltymätön ja heidän uteliaisuutensa vailla vertaa. Aikuisten tehtävä on tyydyttää tämä oppimishalu joko vastaamalla kysymyksiin itse tai ohjaamalla lapsi oikean tietolähteen luo, jos kysymys ylittää oman tietämyksen.

Kirjasarja on laadittu lasten mielikuvitusta silmällä pitäen, ja se sisältää lähes 800 kysymystä vastauksineen kaikista mahdollisista lasten mieliä kaihertavista aiheista. Sarja auttaa vanhempia korvaamaan tyypilliset ”Siksi” tai ”Niin se asia vain on” tai ”En tiedä” -vastaukset aikuisiakin kiinnostavilla yksityiskohtaisemmilla vastauksilla. Kirjasarjaa voi pitää oivana lähteenä, jonka avulla pääsee alkuun vaikeidenkin aiheiden käsittelyssä. Lapsille ja nuorille se taas toimii oivana ajanvietteenä ja antaa eväitä esitellä kiintoisaa knoppitietoa kavereillekin.

”Sanotaan, että lapset ovat kuin sieniä, jotka imevät itseensä valtavan määrän sekalaista tietoa hirmuisella vauhdilla. Osa tästä pikaoppimisesta voidaan selittää fysiologisella kehityksellä, mutta tiedonjanoon vaikuttaa myös kyky ihmetellä ja olla kiinnostunut. Vaikka tämä taito onkin erityisesti lasten omaisuutta, se ei katoa aikuisiltakaan. Jos olemme onnekkaita, tunnemme koko elämämme samaa riemua uusien asioiden oppimisesta.” Kirjailija Gina Misiroglu