(0)

Äppelkungar

E-book


”Det sĂ€gs att Ă€ppelkĂ€rnan mĂ„ste ha passerat en komage innan den kan gro”, sĂ€ger Kurt-Egon. ”Jag lĂ„ter ju korna beta hĂ€r bland Ă€ppeltrĂ€den efter slĂ„ttern, sĂ„ vem vet?”

Ryktet stÀmmer: fotografen Lars-Olof Hallberg har hört att det i Urshultstrakten i SmÄland fortfarande finns nÄgra fÄ odlare som driver Àngsfruktsodlingar pÄ samma sÀtt som i början av 1800-talet. Nu stÄr han mitt ute pÄ en Àng med en av dem.

Runt Åsnen och Ivösjön, pĂ„ grĂ€nsen mellan SkĂ„ne, Blekinge och SmĂ„land, har det lĂ€nge odlats Ă€pplen. Ängsfruktodlingen var en uppfinning som gjorde att bönderna förr kunde utnyttja sin mark dubbelt: de ympade sina trĂ€d högt upp pĂ„ stammen för att kunna slĂ„ Ă€ngen under dem med lie och sedan slĂ€ppa korna pĂ„ efterbete fram till Ă€ppelskörden. De Ă€dla Ă€ppelsorterna ympade de in pĂ„ vildapelstammar som frösĂ„tts i Ă€ngsmarkerna.

I 2000-talets rationella Sverige Àr Àngsfruktsodlingarna pÄ vÀg att försvinna. De krÀver för mycket manuellt arbete. Gamla fruktsorter som HollÀndare, Astrakan, GrÄgylling, Urshults KungsÀpple och Husmodern kan snart komma att skördas för sista gÄngen. Men Àngsblommor, till exempel orkidén Jungfru Marie nycklar, vÀxer inte i kala Àppelodlingar dÀr trÀden stÄr pÄ raka led.

Kurt-Egon och hans Àppelodlarkollegor vÀgrar konstgödsla och försvarar den biologiska mÄngfalden med varje arbetstimme de lÀgger pÄ sina Àngsfruktodlingar.

Lars-Olof Hallberg, som tidigare gjort böckerna Den siste bonden pĂ„ TĂ€mmesboda och GĂ„rden pĂ„ fjĂ€llet, har Ă€n en gĂ„ng med kamera och bandspelare dokumenterat ett svenskt kulturarv i elfte timmen. Han har följt de sista Ă€ngsfruktodlarna runt Åsnen i ungefĂ€r tjugo Ă„r och berĂ€ttar ocksĂ„ om Per-Anders AlmĂ©n som just har tagit över sin far Göstas odling. Kan en hel yrkestradition föras vidare av en enda person?