(0)

Bruden bar svart

E-book


»Du kan bokstavligen kÀnna Ängesten i Woolrich verk.« | James Ellroy

»Cornell Woolrichs romaner definierar sjÀlva kÀrnan av nihilistisk noir.« | The New York Times Book Review

»Cornell Woolrich förtjÀnar att upptÀckas, och ÄterupptÀckas, av varje generation.« | Ray Bradbury

Ingen visste vem hon var, varifrÄn hon kom, eller pÄ vilket sÀtt hon hade med dem att göra. Allt de kÀnde till om henne var hennes fruktansvÀrda skönhet. Och att varje gÄng hon dök upp, sÄ dog en man pÄ ett fasansfullt sÀtt.

Cornell Woolrich har kommit att betraktas som lika betydelsefull för den amerikanska hĂ„rdkokta traditionen som de betydligt mer kĂ€nda namnen Raymond Chandler och Dashiell Hammett. Med romanen Bruden bar svart [The Bride Wore Black, 1940] skapade den amerikanske noirmĂ€staren Cornell Woolrich en av vĂ€rldslitteraturens mest oförglömliga femmes fatales – Ă„terskapad sĂ„vĂ€l genom François Truffauts filmatisering av romanen, som i Quentin Tarantinos tvĂ„ Kill Bill-filmer.

HÀr i svensk översÀttning av Nils Jacobsson.

CORNELL WOOLRICH [1903-1968], född i New York, var en av de stora amerikanska thrillerförfattarna. Efter att hans första roman publicerades 1926 flyttade han till Hollywood för att bli manusförfattare. DÀr utforskade han sin homosexualitet - och gifte sig. BÄde Àktenskapet och manuskarriÀren blev dock kortvariga. Woolrich ÄtervÀnde till New York, dÀr han bodde med sin mamma i en rad sjaskiga hotellrum, trots att han snart hade gott om pengar. Fram till sin död producerade han en enorm mÀngd spÀnnings- och skrÀckhistorier, under en rad pseudonymer. De klassiska filmatiseringarna av Alfred Hitchcock och François Truffaut, och inte minst hans roman Natten har tusen ögon [1945], har fÄtt Woolrich att beskrivas som »1900-talets Edgar Allen Poe« och »noir-genrens fader«.

»Cornell Woolrich var en noir-genrens mÀstare.« | Wall Street Journal