(0)

Det begravda berget

E-book


Vem berĂ€ttar? Är det författarens far Nisse lĂ„ngt nere i 1950-talets folkhem, dĂ€r han som förhoppningsfull klassresenĂ€r och nybliven folkskollĂ€rare funderar över sin tid och sin framtid? Eller Ă€r det Erik – gymnasielĂ€raren i spanska – som berĂ€ttar genom sina minnen av sin pappa? Eller Ă€r det Eriks efterlĂ€ngtade dotter Britta-Linnea? I det fjĂ€rran 2050-talet ser hon tillbaka pĂ„ sin pappas tid, som ocksĂ„ Ă€r vĂ„r samtid.

LÀnken av fÀder och barn, sÄvÀl fiktiva som autentiska, bildar tillsammans med biografiska dokument, citat ur media och lÀsefrukter en romanfantasi av flera röster och perspektiv som kastar ljus över 1900-talets samhÀllsutveckling. Mot den fonden tonar vÄr egen tid fram som ett oroande förebud, ett mönster med bÀring in i den skrÀmmande framtid som Àr Britta-Linneas nu. Hon befinner sig i en tid av övervakning, digitalisering och inskrÀnkningar av mÀnniskors frihet som vi kan vara pÄ vÀg emot snabbare Àn vi vill tro.

Det begravda berget Ă€r pĂ„ sĂ„ vis en akut aktuell roman – och en variationsrik meditation över en social desillusion, men ocksĂ„ över den kĂ€rlek som bĂ€r mellan generationer.