(0)

En mor

E-book


I denna klassiska roman av Maksim Gorkij fĂ„r vi trĂ€ffa fabriksarbetaren Pelageja som lever ett liv prĂ€glat av fattigdom, hunger och en alkoholiserad make. NĂ€r hon sĂ„ smĂ„ningom blir Ă€nka, och ensamstĂ„ende mor till den tonĂ„rige sonen Pavel, ser det ut som att vĂ„ldet och drickandet Ă€ntligen Ă€r över. Det dröjer dock inte lĂ€nge förrĂ€n Ă€ven Pavel börjar dras till alkoholen. Är han dömd att följa i sin fars fotspĂ„r?

Familjelivet förÀndras drastiskt nÀr Pavel en dag vÀnder blad och börjar intressera sig för böcker, politik och den stundande revolutionen. Plötsligt kretsar hela hans liv kring saker som den analfabetiska Pelageja inte förstÄr sig pÄ. Tidigare riskerade hon att förlora Pavel till flaskan. Nu Àr han en del av nÄgot betydligt större. Finns det nÄgon chans för mor och son att enas, i drömmen om ett nytt Ryssland?

Maksim Gorkij var en pseudonym för Aleksej Maksimovitj Pesjkov (1868-1936). Gorkij var en av de frÀmsta företrÀdarna för den litterÀra socialrealismen i Ryssland och i hela vÀrlden. Innan han blev författare arbetade han som bland annat kökspojke och bagare, erfarenheter som han sedan anvÀnde i sina skildringar av arbete. Författarnamnet "Gorkij" betyder "den bittre".