(3)

Har du fel?

E-book


Vi lever i en tid nĂ€r fakta ifrĂ„gasĂ€tts och ibland ersĂ€tts av ”alternativa fakta” – men vad Ă€r det ens?

Vuxna och barn slÀnger sig med ord som hotar, krÀnker och gör andra mÀnniskor ledsna - men varför?

Vi umgÄs pÄ sociala medier och fÄr vÄra nyheter frÄn kÀllor som vi ibland inte ifrÄgasÀtter eller dubbelkollar - hur pÄverkar det oss alla och de beslut vi fattar?

Efter den uppmĂ€rksammade boken ”Du har rĂ€tt!”, som belyser barns rĂ€ttigheter, vĂ€ljer nu Jason DiakitĂ© och Matilda Westerman att skriva en uppföljande bok, Du har fel!, om kritiskt tĂ€nkande och hur vi navigerar i det allt snabbare informationsflödet.

Boken vill vrida och vÀnda pÄ vad som egentligen Àr fakta, Äsikter och hur svÄrt det kan vara att lösa konflikter dÀr bÄda sidorna anser att de har rÀtt, och lika starkt anser att den andra sidan har fel.

Hur blir egentligen Äsikter till och varför kan det vara sÄ svÄrt att byta Äsikt?

Vad Àr desinformation och varför kan det vara farligt?

Felaktig information om nÄgot kan leda till att vi fattar felaktiga eller dumma beslut. Och det gÀller sÄvÀl i vÄr vardag pÄ skolgÄrden, som för hela samhÀllet eller vÀrlden. Det hÀnger ihop. Att barn och unga fÄr verktygen att ifrÄgasÀtta och bilda sig egna uppfattningar Àr avgörande. För unga mÀnniskors Äsikter och handlingar Àr viktigare Àn nÄgonsin, i den hÀr tidens snabba informationsflöde.

MATILDA WESTERMAN har arbetat som stabschef pÄ Utbildningsdepartementet och gick redan som sjuÄring med i sitt första elevrÄd. Under flera Är satt hon i BRIS förbundsstyrelse.

JASON DIAKITÉ har tagit emot pris för sitt engagemang mot frĂ€mlingsfientlighet, och i över tjugo Ă„r skrivit samhĂ€llskommenterande musik under sitt artistnamn TIMBUKTU.