(16)

Huruslahden arpajaiset

audiobook


Tositapahtumiin perustuva sotaromaani vie keskelle sisÀllissodan veritekoja.

Varkauden ruukinkylÀssÀ tehdas elÀttÀÀ niin herrat kuin työlÀiset. NÀkemykset ansioista ja oikeudenmukaisuudesta vetÀvÀt ylitsepÀÀsemÀttömÀn juovan työvÀen ja tehtaanjohtaja Hjalmarin luotsaaman ylÀluokan vÀlille. TyölÀisten rivit rakoilevat, kun rauhanomaista vastarintaa ajava Oskari saa kilpailijakseen agitaattori Matti Aution.

Kun maailmansota ja VenÀjÀn vallankumous heittÀvÀt kipinÀnsÀ tehtaan ruutitynnyriin, on rÀjÀhdys valmis: Suomi luisuu keskelle sisÀllissotaa. Varkaudessa punainen kaarti ottaa Aution johdolla vallan. RuukinkylÀ jÀÀ kuitenkin saarekkeeksi valkoisten suojeluskuntien ja Kajaanin sissien piirityksen keskelle. Sota kulminoituu veriyöhön Huruslahden jÀÀllÀ, kun joka kymmenes mies punaisten rivistÀ tempaistaan ammuttavaksi. Kahtia jaetun kansakunnan historiaan piirtyvÀt veriset sanat Huruslahden arpajaisista.

HeinÀvedellÀ asuva Martti Issakainen on tehnyt elÀmÀntyönsÀ kirjailijana ja luomuviljelijÀnÀ. HÀnen laajaan tuotantoonsa kuuluu romaanien ohella matkakirjallisuutta, elÀmÀkertoja sekÀ historiaa. HÀnen sotaromaaninsa kuljettavat lukijan sotiemme taistelukentille.

Kannen kuva: Varkauden museokeskus Konsti, A. Ahlström Osakeyhtiön kokoelma / Ivar Ekström


Narrator: Jussi Puhakka
Duration: