(66)

Iron Sky - Renaten tarina

audiobook & e-book


Romaani naisesta, joka kasvaa nuhteettomaksi natsiksi salaisessa kuulinnakkeessa.

MiltÀ nÀyttÀÀ Maa Kuusta, kun sitÀ katselee nuori nainen.

Natsilinnakkeesta, Kuun pimeÀltÀ puolelta.

MitÀ ajatella, kun HitleristÀ, rakkaasta oppi-isÀstÀ paljastuu kyseenalaisia piirteitÀ? MikÀ idea on viihdyttÀÀ itseÀÀn katselemalla pieneltÀ ruudulta kissojen kommelluksia, syödÀ kÀvellessÀÀn tai juoda naudan eritettÀ? KetÀ peilistÀ itseÀÀn katsova ihminen haluaa muistuttaa?

Renaten tarina on hykerryttÀvÀn satiirinen kertomus nuoresta naisesta, joka kasvatetaan nuhteettomaksi natsiksi salaisessa kuulinnakkeessa. Renate Richter avaa pÀivÀkirjassaan niin siirtokunnan kurinalaista elÀmÀÀ ja taipumatonta ideologiaa kuin kirkasotsaista lapsuudenhaavettaan matkustaa maahan kertomaan rappioituneille bolsevikeille ja kapitalisteille puhtaasta opistaan. Moraalisesti ylivoimaisesta natsiaatteesta.

Kuunatsien suunnittelema maailmanvalloitus vie Renaten Maan kamaralle, ja hÀn kohtaa kulttuurisokin: kaikki on outoa ja uskomatonta - ennen kaikkea lÀntisessÀ maailmassa vallitseva ylenpalttisuus. Tuhlailevan monimuotoinen Maa ei muistuta lainkaan kuulaisille opetettuja nÀkemyksiÀ.

Ja rakkaudesta Renate ei ymmÀrrÀ höykÀsen pölÀystÀ.

Johanna Sinisalon helmeilevÀn terÀvÀ teos tarttuu ajankohtaisiin aiheisiin: ihmisjoukkojen ohjailuun, vastatusten kalahteleviin aatteisiin ja vallanjanoon. Ihmiskunnan mittaamattomasta typeryydestÀ puhumattakaan.

Kertomus Kuusta Maahan ja takaisin piirtÀÀ vinksahtaneen kuvan siitÀ, miten yksioppisuus voi sokaista terÀvimmÀnkin mielen: lopulta ihmisellÀ on vastassaan vain itsensÀ. Mutta riittÀÀkö mikÀÀn pelastamaan meitÀ itseltÀmme vai olemmeko tuomittuja toistamaan samoja virheitÀ niin kauan kuin henki ihmiskunnassa pihisee?

Renaten tarina pohjautuu Iron Sky -elokuvakÀsikirjoituksen varhaisiin versioihin ja taustatyöhön, jota Johanna Sinisalo alkuperÀistarinatiimiÀ vetÀessÀÀn teki. Kirja on erÀÀnlainen writer's cut, joka on maustettu avaruuttakin mustemmalla huumorilla. Elokuvan jatko-osa Iron Sky: The Coming Race tulee teattereihin syksyllÀ -17.

Renaten tarina on moninkertaisesti palkitun (Finlandia-palkinto 2000) Johanna Sinisalon kymmenes teos. Sinisalon tekstejÀ on kÀÀnnetty kahdellekymmenelle kielelle.


Narrator: Minttu Mustakallio
Duration: