(0)

John Williams : mannen som skrev den perfekta romanen

E-book


John Williams (1922-1994) gav ut tvÄ diktsamlingar och fyra romaner, men slog inte igenom hos en större publik under sin livstid och glömdes i stort sett bort efter sin död. Nu hör han till de senaste Ärens verkliga litterÀra sensationer, inte minst genom det postuma genombrottet internationellt med romanen Stoner.

NÄgra mÄnader efter att Stoner getts ut 1965 undrade en förvÄnad recensent hur en sÄ gripande och vacker bok gÄtt helt obemÀrkt förbi. Romanen omnÀndes i ett fÄtal tidningar och glömdes sedan bort.

Tjugo Är efter författarens död ÄterupptÀcktes Stoner och fick ett sÀllan skÄdat internationell genombrott. Kritiker och lÀsare kapitulerade inför den lÄgmÀlda men intensiva berÀttelsen om universitetsproffessorn William Stoner som lÀr sig leva genom litteraturen.

Men vem var John Williams? Under trettio Är arbetade han som lÀrare i kreativt skrivande vid universitetet i Denver, samtidigt som han skrev oavbrutet. Han kom frÄn enkla förhÄllanden och nÄdde verkligt erkÀnnande först nÀr hans sista roman Augustus belönades med National Book Award 1973.

I Charles J. Shields biografi framtrÀder bilden av en författare som delade sina romankaraktÀrers Ängest och ensamhet. Shields skÀrskÄdar hÀr ett skrivande liv kantat av motgÄngar och personliga tillkortakommanden. Men det Àr ocksÄ en berÀttelse om kÀrleken till litteraturen och en initierad inblick i skrivandets vedermödor och glÀdje.

Charles J. Sheilds har skrivit flera prisbelönta biografier, bland annat om Harper Lee och Kurt Vonnegut. Mannen som skrev den perfekta romanen Àr den första biografin över John Williams, den under sin livstid praktiskt taget okÀnde författaren som idag framstÄr som ett av efterkrigstidens stora amerikanska författarskap.