De Àr fyra medlemmar. De bor i en gul villa utanför Malmö och Àr sÄ framgÄngsrika att de kan hÄlla sig med stÀderska. StÀderskan Kadefa konstaterar för sin del att den hÀr familjen Àr komplett galen. Mor och dotter skriker hela tiden i munnen pÄ varandra. Barnen visar ingen respekt för förÀldrarna och framför allt har de inte nÄgon kÀnsla för sina rötter. Fast det senaste brÄket handlar om att Àldsta dottern Parisa, familjens egotrippade dramadrottning, absolut vill uppsöka sina rötter.
Hon krÀver att fÄ Äka till slÀkten i Tehran för att ta de spektakulÀra bilder pÄ en urÄldrig religiös ceremoni som garanterat ska höja betyget pÄ hennes projektarbete i gymnasiet. Mamma Nouhsin tvÀrvÀgrar att skicka sitt barn till prÀstvÀldets Iran. Pappa Mehrdad hÄller med. Fast han hÄller lite med dottern ocksÄ. Lillasyster Baran Àr helt ointresseradav sÄvÀl Iran som debatter. Hon hör inte heller vad de andra sÀger eftersom hon som vanligt har sin iPod inpluggad.
Men snart ska bilden förÀndras för Abbasierna. Snart Àr inte bara Parisa utan ocksÄ en vettskrÀmd Baran pÄ plats i den frÀmmande staden Tehran. PÄ hemmaplan vÀntar ocksÄ stora förÀndringar i familjens liv, samtidigt som Sverige gÄr in i mÄngkulturÄret och integrationsdebatterna rasar runt om i landet.
Marjaneh Bakhtiari Àr tillbaka. Skarpare, roligare, mer klarsynt Àn nÄgonsin.
Pressröster:
"I "Kan du sÀga schibbolet" mÀrks samma genomskÄdande och humoristiska blick pÄ samtiden som i debutromanen /../ Samma absoluta gehör för sprÄkets identitetsskapande nyanser, samma förmÄga att i nÄgra fÄ snabba drag fÄnga en mÀnniskas personlighet, samma mÄngförgrenade persongalleri. Men om debuten kunde beskrivas som en serie löst hopknutna scener Àr den nya romanen betydligt mer intrigbunden - Àven om den precis som föregÄngaren med fördel kan lÀsas som ett slags litterÀr sitcom."
DN
"Hon kan inte se en schablon utan att kolla stÀmpeln i botten, hon kan inte se en fÀrdig formel utan att stÀlla upp motformler. Och vad som Àr Ànnu bÀttre: Hon har inga patentlösningar pÄ problemen, hon nöjer sig med att ge motsÀttningarna gestalt - lÄt vara i lÀtt karikerad form - och att lÄta dem stötas och blötas för lÀsaren sjÀlv att begrunda."
Expressen
"BÀst benÀmns nog Bakhtiaris berÀttelse som en satir över samtida integrationsdebatt. Gruvligt kul Àr till exempel kapitlet med en ung ursvenska som förelÀser om pepp-projektet "Blattar med pattar", och naturligtvis hamnar i strid om begreppen med en debattrutinerad, invandrad högskolelÀrare, som tror pÄ entreprenörskap och ta-dig-i-kragen."
GP
"Marjaneh Bakhtiari punkterar enfaldiga mÄngfaldsargument och visar pÄ ihÄligheten i förenklade sanningar om makt, kultur och identitet. Det Àr trÀffande och skarpt, pÄ grÀnsen till kallt i sin skoningslösa drift med all denna dumhet. Men kylan övervinns med romanfigurer som fördjupas bortom karikatyrens klyschor och blir levande."
Aftonbladet