(2)

Karjalan kuningas

E-book


Miten Simpauttajasta tutuille Otolle ja Impalle kÀy rakennemuutoksen myllerryksessÀ?

Simpauttaja, 1973 ilmestynyt Heikki Turusen maineikas esikoisromaani, pÀÀttyy Oton, moniongelmaisen kansantaiteilijan joutumiseen pakkohoitoon itselleen ja ympÀristölleen vaarallisena henkilönÀ hÀnen veljensÀ Impan valheiden takia. Tarinan pohjana ollut elÀmÀ ei kuitenkaan siihen lopu. Jo seuraavana yönÀ Imppa löytÀÀ veljensÀ laatikoista outoja kirjoituksia, erÀÀnlaisen Oton hulluuden historiikin, jonka paljastukset asettavat kylÀÀ kuohuttaneet Pirtamon kuoleman ja Taivaisen Juulin hyvÀksikÀytön ÀkkiÀ uuteen ja yllÀttÀvÀÀn valoon.

Karjalan kuninkaassa Turunen kertoo Simpauttajassa aloittamansa tarinan loppuun. Tuloksena on traaginen ja koskettava taiteilija- ja rakkausromaani, mutta myös rehellinen tarina lapsen seksuaalisesta kehityksestÀ maaseudulla. Ennen kaikkea se avaa uuden, kriittisemmÀn, joskin aina yhtÀ ihailevan nÀkökulman asutustoimintaan kiihkeimpÀnÀ jÀlleenrakennusaikana, suurten ikÀluokkien lapsuudessa.

Heikki Turunen (s. 1945) on ansioitunut suomalaisen yhteiskunnallisen murroksen kuvaaja. HÀnen kuuluisimmat teokset ovat 1970-luvulla ilmestyneet Simpauttaja, Joensuun Elli ja KivenpyörittÀjÀn kylÀ sekÀ vuonna 2010 ilmestynyt HÀmÀrÀtunnin tarinoita. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat yleensÀ maaseudulle. Vuonna 2000 Simpauttaja valittiin vuosisadan parhaaksi esikoisteokseksi. Tarina on nÀhty elokuvana, monilla teatterilavoilla ja musikaalina. Lukuisilla palkinnoilla juhlistetun kirjailijan kerronnalle on ominaista rento ote, mehevÀ huumori ja tarkka ihmiskuvaus.