(105)

Knutbyn murha: Seurakunnasta kultiksi

audiobook & e-book


Pastori Peter GembÀckillÀ on arvostettu asema seurakunnassaan KnutbyssÀ. MillÀÀn ei kuitenkaan ole enÀÀ vÀliÀ. HÀn mittailee katseellaan konttorin kattohirsiÀ ja googlaa sanan 'hirttoköysi'. InternetistÀ löytyy monta osumaa, ja hÀn pohtii, millaisen köyden ottaisi.

MitÀ Uppsalan lÀhellÀ KnutbyssÀ oikeasti tapahtui? Miten tavallinen helluntaiseurakunta muuttui lahkoksi? Knutbyn murha on tositarina, jonka kertoja on seurakunnan entinen pastori Peter GembÀck. HÀn paljastaa ensimmÀistÀ kertaa, miten hÀn teki virheitÀ, valehteli ja loukkasi lÀheisiÀÀn. HÀn tuntee sisÀpiirin ja salaisuudet, joista ei koskaan aikaisemmin ole puhuttu.

Ruotsissa ja Pohjoismaissa suurta huomiota herÀttÀnyt Knutbyn lahkomurha vuonna 2004 ei ollutkaan pÀÀtepiste laittomalle toiminnalle seurakunnassa. PÀinvastoin. Vallan vÀÀrinkÀyttö jatkui vielÀ pitkÀÀn sen jÀlkeen, kun median valot sammuivat.

HenkistÀ ja fyysistÀ vÀkivaltaa, seksuaalista hyvÀksikÀyttöÀ, pelolla hallitsemista, rahan ahneutta. Sairas lahkokulttuuri sai rehottaa normaalilta nÀyttÀvÀn pinnan alla. Kunnes syyskuussa 2017 Peter GembÀck, entinen Knutbyn filadelfiaseurakunnan pastori, teki rikosilmoituksen itsestÀÀn ja kahdesta muusta pastorista.

Oikeuspsykologi ja psykoterapeutti Pia Puolakka on kirjoittanut kirjaan epilogin, jossa hÀn analysoi terveen ja sairaan uskonnollisen yhteisön tunnusmerkkejÀ ja kertoo, miksi Knutbyn tapaus voi toistua myös Suomessa.

Uskontojen uhrien tuki ry (UUT) suosittelee kirjaa kaikille hengellisen vÀkivallan uhreille.

Toimittaja Annika Sohlander seurasi aikanaan Knutbyn tapahtumia mediassa. HĂ€nelle herĂ€si kysymys karismaattisen johtajan vallasta: miten valoisa ja myönteinen yhteisö muuttuu vĂ€hitellen myrkylliseksi? ”Toivon, ettĂ€ tĂ€mĂ€ kirja antaa vastauksen”, hĂ€n sanoo.


Narrator: Pertti Huuskonen
Duration: