(0)

Lacrimosa

E-book


Ett himmelskt djur, ett animal coeleste, Àr vad han vill Àga, Carl Jonas Love Almqvist. En varelse som vare sig Àr mÀnska eller djur, fÄgel eller fisk. Finns det sÄdana? Almqvist Àr som ung informator pÄ Fagerviks gÄrd i Finland. I hans arbetsgivares studerkammare finns mÀrkliga naturalier, men i stallets törnrossnÄr kryper den underligaste varelsen av alla kring. Ros kallas barnet. En vildunge att fostra och forma i Rousseaus anda, ett oskrivet blad, Ànnu varken flicka eller gosse.

Lacrimosa Àr historien om:

- hur Ros följer Carl Jonas Almqvist till Stockholm och kvarteren i Klara

- hur Ros lÀr kÀnna mamsell Emilie Högqvist, möter kÀrleken och hamnar vid den Kungliga Teatern

- hur Ros till slut Äterfinner sig sjÀlv vid en kust lÄngt borta

men det Àr ocksÄ en berÀttelse om tÄrar, arsenik och en olöst 1800-talsgÄta.

Lacrimosa Àr en suggestiv och rikt flödande roman om kjolars och byxors betydelse och om en av den svenska litteraturens mest fascinerande gestalter, Tintomara.

Eva-Marie Liffner har tidigare varit verksam som journalist och har belönats med ett flertal priser för sitt författarskap, bland annat Polonipriset för sin debut Camera (2001) och Göteborgs-Postens litteraturpris 2012. Hon har nominerats till Augustpriset tvÄ gÄnger, för romanerna Imago (2003) och Lacrimosa (2011). 2016 utkom BlÄst!

Fylld av livskraft och raffinerade inslag.

Dagens Nyheter

Vacker som rosen och vass som dess tagg. Helt förförande!

SR Kulturnytt

Det Àr romantiskt, Almqvistskt och mycket Eva-Marie Liffnerskt.

Aftonbladet

Charmigt och elegant.

BorÄs Tidning

Augustnominerad 2011. Juryns nominering:

"Lek med tanken att Almqvists Tintomara hade haft en förebild, mÄttligt förtjust i portrÀttet av sig sjÀlv. I Eva-Marie Liffners Lacrimosa skriver den könsöverskridande Ros sin hÀmnd, en i lika delar hÀtsk och kÀrleksfull memoar över en sjÀlvgod och strulig Almqvist. En historisk giftskandal vÀvs in i berÀttelsen lika flyhÀnt som han sjÀlv en gÄng gjorde skotten pÄ maskeradbalen till en del av Drottningens juvelsmycke. Romanen Àr komplex, motsÀgelsefull och rolig, bÄde pastisch och hyllning, en galopperande tidsmaskin som blÄser liv i det tidiga 1800-talets Stockholm, sprÄk och litteratur."