»Perec roar sig med att hÀrma dussintals andra stilar och genrer frÄn fem Ärhundraden, och han gör det med en bravur som tvingat den svenske översÀttaren Sture Pyk till virtuosa prestationer. Mitt i all tvÄngsmÀssig systematik och alla kurragömmalekar Àr Perecs roman utförd med oÀndlig charm.« Horace Engdahl, DN
I Georges Perecs storslagna och intrikata romanbygge Livet en bruksanvisning lÀr vi kÀnna invÄnarna pÄ Parisadressen rue Simon-Crubellier nr 11 - eller mÀnskligheten i form av ett pussel. I centrum stÄr den excentriske engelske miljonÀren Bartlebooth och hans betjÀnt Smautf, samt finsnickaren Winckler. Tillsammans deltar de i Bartlebooths gÄtfulla och vÀrldsomspÀnnande pusselprojekt, som liknar ett försök att lÄta den regelstyrda leken triumfera gentemot livet sjÀlvt - men dÀr livet fÄr sista ordet.
Livet en bruksanvisning [La vie mode d'emploi, 1978] bestÄr av 99 kapitel som blandar litterÀra och icke-litterÀra stilar, klassiska former och brukssprÄk, skrönor, kvasi-dokumentÀra historier, data över ting, och allt anknutet till mÀnniskorna i ett hus.
En av 1900-talets stora franska romanklassiker, hÀr i Styre Pyks hyllade svenska översÀttning och med ett nyskrivet förord av kritikern och litteraturforskaren Jesper Olsson.
GEORGES PEREC [1936-1982] Àr den konceptuella litteraturens franske mÀstare, författare till romanklassiker som Livet en bruksanvisning, Försvinna och W eller minnet av barndomen.
»Georges Perec Àr en av vÀrldens mest vÀsentliga litterÀra personligheter.« Italo Calvino