(557)

Lucky Lada och jag

audiobook & e-book


**Maria Maunsbach har tilldelats Studieförbundet Vuxenskolans författarpris**

Juryns motivering

"Under nĂ„gra juldagstimmar i SkĂ„nes mittpunkt följer vi med till berĂ€ttarens dito. FrĂ„n jagets födelse, via drömmar om Piraten till juldagens mĂ„l. Med ett drivet, lustfyllt och frodigt sprĂ„k följer vi med författarens fasta hand bland anekdoter sprungna ur myllan. Om nu anekdoter eller den geografiska mittpunkten ente skulle stĂ€mma – vill vi Ă€ndĂ„ tro att det Ă€r sant. Årets mottagare av Studieförbundet Vuxenskolans författarpris tog oss till Höör och nöjespalatset Lucky Lada och Ă€r ente kĂ€nd under annat namn Ă€n Maria Maunsbach som tilldelas priset för boken Lucky Lada och jag."

Rakt frÄn den skÄnska myllan, en varm och tragikomisk skröna som andas Fritiof Nilsson Piraten.

Det Ă€r tidig juldagsmorgon i ett villakvarter pĂ„ den skĂ„nska landsbygden. Freja Morgonstjerne Ă€r nyss uppstigen och nervös. Hon har firat jul med familjen i barndomsbyn, det gör hon varje Ă„r, men denna dag ska hon göra nĂ„got hon aldrig gjort tidigare – gĂ„ pĂ„ hemvĂ€ndarkvĂ€llen pĂ„ det lokala nöjespalatset Lucky Lada. Hon har intalat sig sjĂ€lv att det Ă€r för att hitta inspiration till den parafras som hon vill skriva pĂ„ Fritiof Nilsson Piratens Bombi Bitt och jag, men egentligen handlar det om nĂ„got annat: hon plĂ„gas av en kĂ€nsla av frĂ€mlingskap inför den bonniga tjej hon en gĂ„ng var.

Freja fördriver tiden med att lyssna pĂ„ sin mors anekdoter om bygden, och Ă„t att försöka hitta nĂ„gon som kan följa med till Ladan. Hennes tvĂ„ nĂ€rmaste vĂ€nner, Maja och Sirintar, Ă€r upptagna. I takt med att Freja kontaktar alltmer avlĂ€gsna barndomsvĂ€nner vecklar bĂ„de hennes egen och deras gemensamma historia ut sig. Den handlar om Höör och att vĂ€xa upp dĂ€r, om vad man mĂ„ste förneka hos sig sjĂ€lv för att bli konstnĂ€r, och om det magiska – och tragiska – i att vara flicka.

Det Ă€r tydligt att Freja borde strunta i hemvĂ€ndarkvĂ€llen, hennes motiv Ă€r ynkliga – men att inte gĂ„ Ă€r inte ett alternativ. Som bara kan förklaras sĂ„ hĂ€r: den som tyvĂ€rr inte varit flicka i Höör kan inte förstĂ„ hur mycket Freja lĂ€ngtar till Lucky Lada.

Lucky Lada och jag Àr en roman om kÀrlek: att Àlska sina vÀnner, sin mamma, platsen dÀr man vuxit upp, och till slut kanske Àven den man varit.