(62)

Muinaiset intiaanikulttuurit

audiobook & e-book


Vaikka asteekit tunnettiin verenjanostaan, he ottivat vieraanvaraisesti vastaan kalpeat muukalaiset, jotka saapuivat Tenochtitlåniin vuonna 1519. Kuningas Montezuma II jopa majoitti muukalaisten johtajan, espanjalaisen Hernån Cortésin, palatsiinsa. SitÀ hÀn sai katua. Pian Montezuma oli vankina asunnossaan ja katsoi avuttomana, kuinka konkistadorit tuhosivat hÀnen maansa. Kun Montezumaa ei voitu enÀÀ kÀyttÀÀ sÀtkynukkena, espanjalaiset tappoivat hÀnet ja tuhosivat Tenochtitlånin. Asteekkivaltio oli murskattu.

Espanjalaiset kohtasivat VÀli- ja EtelÀ-Amerikassa myös mayojen ja inkojen suuret valtakunnat, jotka kokivat saman kohtalon asteekkivaltion kanssa. Kullanhimoiset eurooppalaiset riehuivat ja veivÀt varastamansa aarteet laivoilla Eurooppaan. Intiaanit kuolivat uusiin tauteihin tai joutuivat orjiksi. Satojen vuosien ajan vahvoja valtakuntia ja uljaita pyramideja luoneet sekÀ lapsiaan jumalille uhranneet kulttuurit tuhoutuivat muutamassa vuodessa.

Maailman historia vie sinut henkeĂ€salpaavalle matkalle menneisyyteen. Nauti historian suurista tapahtumista ja palaa ajassa taaksepĂ€in – takaisin toisen maailmansodan eturintamaan, viikinkien ryöstöretkiin ja jumalia palvovien egyptilĂ€isten pariin. Maailman historia tarjoaa upeita artikkeleita jĂ€nnittĂ€vistĂ€ ja dramaattisista menneisyyden tapahtumista.


Narrator: Jari Aula
Duration: