(184)

Nimeni on Itohan

audiobook & e-book


Ihmiskaupan vastaisen kampanjan kasvoina tunnetun Itohan Okundayen tarina oli median otsikoissa helmikuussa 2019. Pienen pojan Àiti Itohan sai pitkien vaiheiden jÀlkeen jo toistamiseen kÀÀnnytyspÀÀtöksen Suomesta. HÀnen tuekseen kerÀttiin suuri kansalaisadressi. Kohun seurauksena Maahanmuuttovirasto kutsui Itohanin kuultavaksi ja syksyllÀ 2019 hÀnelle ja hÀnen pojalleen myönnettiin ensimmÀiset oleskeluluvat.

Koskettava tarina kertoo alaikÀisenÀ prostituutioon pakotetun nuoren naisen vaarallisesta matkasta vapauteen, monien vaiheiden kautta Nigeriasta Suomeen. Itohan Okundaye oli vain 15-vuotias, kun hÀnet houkuteltiin lÀhtemÀÀn Italiaan Benin CitystÀ, Nigeriasta.

Itohan kuvitteli itselleen loistavan elÀmÀn Euroopassa. Mutta kÀvikin toisin. HÀnet pakotettiin prostituutioon ja hÀntÀ hyvÀksikÀytettiin. Kirja kertoo Itohanin pitkÀstÀ matkasta kohti vapautta ja ihmisarvoista elÀmÀÀ. Se kertoo yhden ihmiskaupan uhrin ja samalla tuhansien Nigeriasta Eurooppaan prostituutioon lÀhetettyjen naisten ja tyttöjen tarinan. Se on myös nuoren naisen kasvukertomus ja tarina oman tien löytÀmisestÀ.

Itohan on poikkeuksellisen rohkea nainen. HÀn sai vain huonoja vaihtoehtoja, mutta voimaantui matkalla, ja nyt hÀn haluaa kertoa kokemuksistaan. Itohan haluaa antaa kasvot ja ÀÀnen hyvÀksikÀytön ja vÀkivallan uhreille. HÀn haluaa omalla esimerkillÀÀn nÀyttÀÀ, ettÀ uhrista voi kasvaa yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Toimittaja, FM Kristiina Markkasen erityisalaa ovat siirtolaisuushistoria ja globaalit muuttoliikkeet. HÀnen aiempia teoksiaan ovat Caj Bremer - mies katolla (2019) sekÀ NÀköalapaikka PihlajamÀki (2012).


Narrator: Karoliina Niskanen
Duration: