(17)

Nora

audiobook


Nora har alltid blivit behandlad som ett barn. Först av fadern, sedan av maken. Men parallellt med kÀnslan av understimulans och sÀrbehandling, har hon genom kvinnor i sin nÀrhet utmanats sÄvÀl intellektuellt som sexuellt och pÄ sÄ sÀtt levt en form av dubbelliv. Hon kÀnner dock stark kÀrlek för sin man. SÄ till sin grad att hon till och med förfalskar sin fars underskrift för att kunna ta ett lÄn som kan bekosta hennes mans sjukvÄrdsresa till Italien. Men nÀr Nora och hennes man vÀl kommer dit och i takt med att han tillfrisknar, inser hon att ju mer kraft maken fÄr, desto mer tömd blir hon sjÀlv.

"Nora" av Merete Pryds Helle Àr en av tre romaner i ett unikt samarbete mellan tre nordiska förlag. Tre av Skandinaviens frÀmsta författare har alla, med utgÄngspunkt i varsin gestalt ur Henrik Ibsens samtidsdramer, specialskrivit varsin roman. Merete Pryds Helle har skrivit om Nora Helmer frÄn "Ett dockhem".

Merete Pryds Helle (1965-) Àr en av Danmarks mest framstÄende romanförfattare. Hon debuterade 1990 med novellsamlingen Imod en anden ro och har sedan dess varit produktiv som författare inom de flesta litterÀra genrer. Hon har skrivit barnböcker, ungdomsromaner, radiospel, dataspel, dikter, uppsatser, brottsromaner samt SMS och iPad-romaner. 2016 tilldelades hon sÄvÀl Politikens Litteraturpris som De gyldne laurbÊr för sin roman Folkets skönhet.


Narrator: Anna Godenius
Duration: