(39)

Nyarlathotep & Den onda prÀsten

audiobook & e-book


Nyarlathotep

SĂ„ kom Nyarlathotep vandrade ut ur Egypten. Ingen kunde sĂ€ga vem han var, men han sĂ„g ut som en farao. Han sade att han hade rest sig ur tjugosju Ă„rhundraden av mörker, och att han hade hört meddelanden som inte var av denna vĂ€rld. In i de civiliserade lĂ€nderna kom Nyarlathotep, svartmuskig, smal och olycksbĂ„dande. Han talade mycket om vetenskaperna – om elektricitet och psykologi – och gav mĂ€ktiga uppvisningar som lĂ€mnade hans Ă„skĂ„dare mĂ„llösa, men som fick hans berömmelse att svĂ€lla över alla brĂ€ddar. MĂ€nniskor rĂ„dde varandra att gĂ„ och se Nyarlathotep, och ryste. Och dit Nyarlathotep reste, försvann all vila; för smĂ„timmarna slets sönder av mardrömsskrik.

Den onda prÀsten

Jag visades in i vindskammaren av en allvarlig herre med diskreta klÀder och ett jÀrngrÄtt skÀgg, och han sa till mig:

”Ja, han bodde hĂ€r – men jag rĂ„der er att inte röra nĂ„got. Er nyfikenhet gör er tanklös. Vi kommer aldrig hit pĂ„ nĂ€tterna, och det Ă€r bara pĂ„ grund av hans vilja som vi behĂ„ller det som det Ă€r. Jag hoppas att du inte stannar tills efter mörkret lagt sig. Och jag ber dig att lĂ„ta bli den dĂ€r saken pĂ„ bordet, den som ser ut som en tĂ€ndsticksask. Vi vet inte vad det Ă€r, men vi misstĂ€nker att den har nĂ„got att göra med vad han gjorde.”

H.P. Lovecraft (1890-1937) var en av de stora pionjÀrerna inom skrÀckgenren. Han Àr mest kÀnd för att ha skapat Cthulhu-mytologin, dÀr mÀnniskan Àr liten och betydelselös i ett ofattbart stort universum, fyllt med likgiltiga eller fientliga urtidskrafter.

Lovecraft hade en begrÀnsad lÀsekrets under sin livstid men hans verk har efter hans död kultförklarats och Àr en outtömlig kÀlla till inspiration för sÄvÀl författare som filmskapare. Han anses allmÀnt vara en av 1900-talets mest inflytelserika skrÀckförfattare.