(0)

Om Natten av Willy Granqvist

E-book


Nyskrivet förord av poeten och kulturskribenten Gabriel Itkes-Sznap till Natten av Willy Granqvist.

Willy Granqvists posthumt publicerade Natten (1987) Àr en av de mest omsusade diktsamlingarna i den moderna svenska poesin. Dess brottning med ensamheten, begÀren och döden har satt avtryck hos en mÀngd andra poeter - Ola Julén och Lars Mikael Raattamaa Àr tvÄ av dem, vilka Àven de har Äterutgetts i N/L:s poesibibliotek. I sitt förord till Natten skriver Gabriel Itkes-Sznap:

"Allt som allt gestaltar Natten ett spel mellan tvĂ„ krafter. Å ena sidan en dödsindrĂ€nkt förtvivlan, Ă„ andra sidan ett pĂ„ en gĂ„ng livfullt och avgrundslikt skratt, som avvĂ€pnar, sĂ„vĂ€l som nĂ€r sig pĂ„ och intensifierar förtvivlan ( ... ) För att nagga ett monster i kanten krĂ€vs vilja och mod. För att förnimma korn av obegriplighet krĂ€vs förmĂ„ga till förundran och fascination. För att se tillvaron som bottnen för en brinnande om Ă€n falnande eld krĂ€vs en skapande blick. HĂ€r talar nĂ„gon som möjligen inte stĂ„r ut, men knappast gett upp.”

Willy Granqvist föddes 1948 i MÀlarhöjden i Stockholm och tog sitt liv 1985. Vid sidan av författarskapet var han verksam vid Sveriges Radios kulturredaktion.

N/L:s poesibibliotek Àr en serie för Äterutgivning av diktsamlingar pÄ svenska frÄn alla tider, alltsÄ inte urvals- eller samlingsvolymer utan originaldiktverk i deras helhet. Tiotalet böcker om Äret planeras, i vacker formgivning av Nina Ulmaja.