(3)

Pan

E-book


Löjtnant Thomas Glahn bor ensam i skogen med sin tillgivna hund Aesop. Det Àr ett enkelt liv men det passar honom, han njuter av naturens gÄvor och skönhet. Det enkla livet blir dock mer komplicerat nÀr han trÀffar den egensinniga Edvarda i ett nÀrliggande samhÀlle, ett möte som lockar honom frÄn sin trygga stuga och in i mer kultiverade kretsar.

Dragningen till Edvarda sÀtter Thomas ur spel. Hans lugna personlighet gör honom naturligt tilldragande för kvinnorna i byn, men han vet inte hur han ska föra sig. Och Edvarda verkar inte vara helt pÄlitlig. Det skapar en stark slitning inom Thomas som försöker hitta en omöjlig balans mellan sitt ensamma liv och kvinnornas lockelse i civilisationen.

Pan Àr en av Knut Hamsuns mest hyllade romaner och en fascinerande studie av den psykologiska effekten av obesvarad kÀrlek. Den har filmatiserats ett flertal gÄnger, mest nyligen av Henning Carlsen 1995. HÀr i översÀttning av Eva Seeberg.

KNUT HAMSUN [1859–1952] var en norsk författare. En av 1900-talets mest inflytelserika stilister, av mĂ„nga ansedd som den moderna romanens skapare. Debutromanen SvĂ€lt var en av Franz Kafkas viktigaste inspirationskĂ€llor. Stilen i SvĂ€lt Ă€r en föregĂ„ngare Ă€ven till den »medvetandeström« som kom att förknippas med författare som James Joyce och Virginia Woolf. 1920 mottog Hamsun Nobelpriset i litteratur.

»Aldrig har nÄgon varit mer förtjÀnt av Nobelpriset.«

THOMAS MANN

»Den moderna prosans fader.«

ISAAC BASHEVIS SINGER